Openbare Bibliotheek Oss

10 april 2002

Kunstprijs Wim Lemmens te winnen in finale WOORD

Op zaterdag 20 april a.s. vindt er om 20.15 uur in Theater De Lievekamp de finale plaats van de Taalwedstrijd WOORD. Osse jongeren zetten de Nederlandse taal in de schijnwerper en laten zien wat ze kunnen op het gebied van taal, theater en muziek. Er zijn prijzen voor de beste tekst, de beste presentatie en de beste declamatie. De winnaars ontvangen 115,- en een prachtig kunstwerk van beeldend kunstenaar Wim Lemmens uit Oss, voorzien van een fragment uit een gedicht van Jos Steegstra. Tijdens de juryberaadslaging treden Ali Amin en Cocky de Vaal op met Argentijnse tangos.

Toegangskaarten voor de finale à 4,50 zijn verkrijgbaar aan de Theaterkassa.

Wim Lemmens Beeldend kunstenaar en schilder Wim Lemmens heeft de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost te Breda en de Afdeling Monumentale vormgeving en Kunst schilderen gevolgd. Zijn schilderijen zijn abstract en soms landschappelijk. De natuurlijke elementen zoals licht, lucht en water spelen vaak een belangrijke rol als thema in zijn olieverfschilderijen.

Voor het vervaardigen van zijn beelden hebben de natuurlijke materialen zoals graniet, hardsteen, marmer, hout en metalen zijn voorkeur. Door deze materiaalkeuze hebben zijn beelden een nauw contact met de natuurlijke elementen en komen zo beter tot uitdrukking. Zijn werken bevinden zich in binnen- en buitenland. Tot 1 juni is zijn beeldend werk onder meer te zien in Galerie PJOTR in Tilburg.

Voor het kunstwerk dat de winnaars van de Taalwedstrijd WOORD ontvangen, heeft hij zich laten inspireren door de vrouwfiguur Hertogin Johanna van Brabant. Zij schonk Oss niet alleen stadsrechten, maar ook de vrijheid om de stad te ommuren en van poorten te voorzien ter bescherming van de Osse bevolking en de bloei van de stad.

Deze gegevens zijn in zijn kunstwerk verwerkt: de vrouwfiguur, haar mantel en de beschermende muur en poorten. De kunstprijs bestaat uit een legering van aluminium en brons, geplaatst op een natuurstenen sokkel.

Het kunstwerk van Wim Lemmens wordt de komende drie jaar aan de winnaars van de Taalwedstrijd WOORD uitgereikt.

Jos Steegstra Dichter Jos Steegstra heeft uit zijn werk een dichtregel gekozen die vermeld wordt op de sokkel van het kunstwerk. De regel komt uit het gedicht Dichter dat is opgedragen aan Gerrit Achterberg en opgenomen in de bundel Grondslag, uitgegeven in 2001. Het fragment luidt als volgt:

De daad van uw woord

Gaat verder dan uw vers

De relatie taal, kunst en jongeren wordt met deze vorm van samenwerking tussen kunstenaars nog eens benadrukt.

Optreden door El Corazón met Argentijnse tangos Dansdocent Ali Amin houdt zich sinds zijn komst in 1987 naar Nederland intensief bezig met de Argentijnse tango. In Argentinië heeft hij van verschillende bekende dansgrootheden les gehad en vervolgens in diverse landen workshops en demonstraties gegeven. Sinds 1998 is hij samen met Cocky de Vaal eigenaar van de Tango-school El Corazón in s-Hertogenbosch en zij doen onder meer elk jaar mee met het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. In 2003 willen zij een internationale Tango-week organiseren met gastdocenten uit Argentinië die wordt afgesloten in het Theater aan de Parade.

Ali Amin is tevens portrettekenaar/schilder en heeft vorig jaar het bekende Tango-schilderij gemaakt van Maxima en Willem-Alexander dat inmiddels op paleis Noordeinde hangt. Op de finale-avond van de Taalwedstrijd WOORD treden Ali Amin en Cocky de Vaal tijdens de juryberaadslaging op met drie Argentijnse tangos.

Tango is lichaamstaal, een omhelzing met alle facetten van het leven gebaseerd op improvisatie waardoor geen dans hetzelfde is. Ali en Cocky dansen de letters van het tango-alfabet en leren het publiek daarmee woorden te maken. Maar uiteindelijk dansen zij hun eigen verhaal.

Finale Taalwedstrijd WOORD 2002 De finale van de Taalwedstrijd WOORD vindt plaats op zaterdag 20 april a.s. om 20.15 uur in Theater De Lievekamp. Jongeren, taal, theater en muziek!

Toegangskaarten à 4,50 zijn verkrijgbaar aan de Theaterkassa.