Vereniging Milieudefensie


Let op: laatste nieuws over programma
Pronk opent publieksmanifestatie

Amsterdam, 19 april 2002 --- Minister Pronk opent morgen de grote manifestatie van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De publieksmanifestatie is het hoogtepunt van de gezamenlijke campagne Gaat het in mei om de wereld van JOU? die de maatschappelijke organisaties voeren voor een duurzaam regeerakkoord. Naast politieke debatten zijn er allerlei activiteiten en muziek.

VN-Secretaris Generaal Kofi Annan spreekt de bezoekers aan de manifestatie in een videoboodschap toe over de komende VN- conferentie in Johannesburg.

Eisen voor regeerakkoord De campagneorganisaties hebben op drie thema's eisen voor het regeerakkoord geformuleerd: bescherm de groene ruimte, voor eerlijke wereldhandel en voorrang voor fiets en OV. Tijdens de manifestatie zullen deze eisen op uiteenlopende wijze kracht worden bijgezet.

Nu de Tweede Kamer heeft besloten de Vijfde Nota niet meer te behandelen, komt de bescherming van de groene ruimte terug bij de onderhandelingen rond het regeerakkoord. Het debat tussen mogelijke coalitiepartijen VVV (Remkes) en PvdA (Adri Duivesteijn) wordt daarmee actueel; wat is hun inzet richting regeerakkoord?

Wat: Manifestatie Gaat het in mei om de wereld van JOU?
Waar: Beurs van Berlage en het Beursplein, Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 20 april, 12.00-17.00 uur Programma: Gewijzigd! Zie bijlage, de meest actuele versie op de website www.milieudefensie.nl.

Lijsttrekkers in debat Op de manifestatie gaan lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA), Thom De Graaf (D66), Paul Rosenmöller (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP), Kars Veling (ChristenUnie) en andere politici in debat over urgente thema's op het gebied van milieu, natuur en eerlijke wereldhandel.

Masterclasses
Pronk geeft direct na de opening een masterclass 'Hoe krijg je als minister in het kabinetsbeleid aandacht voor milieu en duurzame ontwikkeling'. Ook Laurens Jan Brinkhorst (Landbouw), Europerlmentariër Max van den Berg en de Deense ex-minister Svend Auken zullen openbare lessen in duurzaamheid geven.

Activiteiten en muziek Op de manifestatie presenteren tientallen organisaties zich in de Beurs en op het Beursplein, waar de Parade is neergestreken. Bezoekers kunnen hun 'ecologische voetafdruk' laten opmeten, hun kennis testen bij het 'Duurzaamheidsspel' onder leiding van Astrid Joosten, er komen tientallen lokale groepen meebouwen aan een vijf bij acht meter grote 'Groene kaart van Nederland'. Op de manifestatie wordt ook de uitslag bekend gemaakt van de tramwedstrijd waarbij mensen hun persoonlijke wensen voor het regeerakkoord konden insturen. De winnaars zien hun regeerakkoordwensen vier weken lang terug op Haagse trams. Daarbij is er ook veel ruimte voor muziek, onder meer de zeventienkoppige slagwerkband Medicamento optreden.

###