Stichting TELEAC/NOT Teleac/NOT RADIO

PERSBERICHT

Trends in digitale kunst

Zaterdag 20 april 2002
15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Live te beluisteren via http://www.omroep.nl/747am Archivering op http://www.digitalekunst.nl

Virtueel bouwen: digitale architectuur

Een gebouw hoeft dankzij de nieuwe digitale technieken geen statisch werk meer te zijn, maar kan leven als een organisme, en inspringen op de wensen en emoties van de gebruiker.

Kas Oosterhuis is een architect die de grote rol van technologie in ons leven wil laten terugkomen in zijn ontwerpen. We spreken met hem over het recent geopende multimedia paviljoen op de Floriade, het Web van Noord-Holland. Eerder maakt hij bijvoorbeeld het Zoutwaterpaviljoen op Neeltje Jans, en als docent aan de Technische Universiteit Delft doet hij onderzoek naar de interactiviteit en virtualiteit van bouwkunst, met gebruikmaking van termen als 'e-motive architecture' en 'hyperbody'. Beeldend kunstenaar QS Serafijn ontwierp de enquêtes voor de Toren van Doetinchem, een interactief gebouw van architect Lars Spuybroek. Via de vragenlijsten, periodiek gestuurd via Internet, kunnen de emoties van de inwoners van Doetinchem zichtbaar worden gemaakt middels kleurstellingen in het gebouw. Met Serafijn praten we over de gevolgen van nieuwe technieken voor een beeldend kunstenaar, die bij een project als dit betrokken raakt. In de studio is architectuurdeskundige Bart Lootsma te gast. Hij geeft internationaal lezingen over de ontwikkelingen in de architectuur, en is in Nederland docent aan het Berlage Instituut. Zijn boek 'Superdutch' behandelt de nieuwe architectuurvormen.

Trends in digitale kunst
'Virtueel bouwen' is de vierde van zeven radio-uitzendingen van Trends in digitale kunst, waarin aan de hand van actuele projecten de invloed van de digitalisering op de kunst wordt besproken. Met deze terreinverkenning van de invloed van de digitalisering op de traditionele kunst heeft Teleac/NOT in 2001 een begin gemaakt. Binnen het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden wordt nu - na een Algemene Verkenning en specifieke aandacht voor Digitale Muziek - in Trends in digitale kunst een aantal actuele projecten belicht.

Internet
Internet (http://www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geïnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Via deze website blijven de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Trends in Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project van Teleac/NOT-radio en de afdeling internet. Redactie: Daphne de Cloe en Zita Bebenroth. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.




Stichting TELEAC/NOT