Gemeente Purmerend

22 april 2002 - Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Koper-Kemper

Zaterdag 20 april 2002 ontvangt mevrouw Koper-Kemper uit handen van burgemeester Th. van Dam de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Purmerendse krijgt deze voor haar jarenlange inzet als vrijwilligster voor de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN). De uitreiking is tijdens de algemene ledenvergadering van de EVN in Zeist.

Aanleiding voor de onderscheiding is dat mevrouw Koper-Kemper na meer dan twintig jaar belangeloze inzet per 1 januari 2002 is gestopt met het vrijwilligerswerk voor de patiëntenbelangenvereniging EVN. Jarenlang besteedde zij ruim veertig uur in de week aan de vereniging. De EVN telt ruim 5000 leden, met een actief kader van ongeveer honderd personen.

Mevrouw Koper-Kemper heeft jarenlang een hoofdrol gehad binnen de ontwikkeling van EVN. Binnen de vereniging voor en van mensen met epilepsie heeft zij in de loop der jaren steeds meer een sturende/be-stuursfunctie bekleed. Zij heeft als ervaringsdeskundige altijd een toegevoegde waarde gehad bij het ver-tegenwoordigen van de belangen en positie van mensen met epilepsie. Internationaal heeft zij jarenlang de EVN vertegenwoordigd op internationale patiëntencongressen en een aantal medische congressen.

Voor veel mensen met epilepsie en hun zorgverleners (neurologen, huisartsen in opleiding, verpleegkundigen) is zij een bekende vrouw, die door haar toegankelijke en integere presentaties meer openheid en begrip creëerde voor de situatie van mensen met epilepsie.

Mevrouw Koper-Kemper is een vrijwilligster die de pioniersfase van de emancipatiebeweging van de mensen met epilepsie heeft meegemaakt: van de roep om erkenning van een eigen positie van mensen met epilepsie tot en met de totstandkoming van een sterke patiëntenorganisatie.

Zij is onder meer initiatiefneemster geweest van de zomerweken voor jongvolwassenen met epilepsie. Ook organiseerde zij weekenden voor ouders van een kind met een ernstige epilepsie en een grote zorgvraag, met als primair doel ouders met elkaar in contact te brengen in een gezellige omgeving vrij van de directe verzorging van het kind. Daarnaast heeft zij mede initiatief genomen voor de ontwikkeling en uitvoering van kadertrainingen (structureel) voor leden van de EVN.

Een hoogtepunt in haar leven is de ontmoeting - samen met zes andere mensen met een chronische aan-doening - geweest met H.M. Koningin Beatrix. Zij putte echter evenveel voldoening uit gesprekken met mensen met epilepsie die het "even" niet meer zagen zitten. Bescheidenheid en onopvallendheid sieren haar.

Locatie: GlaxoSmithKline (auditorium)
Huis ter Heideweg 62
3705 LZ ZEIST
030 - 6938100