Ingezonden persbericht


Aanstaande zondag organiseert de Joodse gemeenschap in Nederland een bijeenkomst voor vrede in Israël. De boodschap van de demonstratie is: "TEGEN TERREUR, VOOR VREDE" .

Vorige week, 13 april, betoogden, tevens in Amsterdam, 30.000 mensen met dezelfde intentie: voor vrede in Palestina en in Israël. Tot onze grote vreugde liepen er toen niet alleen maar moslims mee, maar ook autochtone Joodse Nederlandse medeburgers.

Bijzonder moedig en rechtvaardig vond ik hun aanwezigheid op deze dag. Het gaf mij moed en hoop op een Nederlandse samenleving waarin mensen, ongeacht hun religie, etniciteit, sexe of geaardheid, elkaars verdriet en andere emoties kunnen delen.

Des te meer teleurgesteld waren wij in het gedrag van 0,5% van de aanwezigen, nl. een groep je van 50 á 100 minderjarige jongeren, die deels in beschonken toestand meenden een vechtpartij met de politie te moeten aangaan.

Met elke steen die deze randfiguren richting vertegenwoordigers van de wet gooiden, tegen eigendommen van ondernemers, werden ook letterlijk de eigen glazen van een rechtvaardige vrede voor het Palestijnse volk, stukje voor stukje in scherven gegooid.

Wij doen hierbij een beroep op ieders verantwoordelijkheid en menselijkheid.

Als u weet of vermoedt dat uw kinderen, broertjes of neefjes van plan zijn om naar deze 2e bijeenkomst voor Vrede te gaan om deze te verstoren, houd hen thuis! Een dergelijke verstoring zou een wrange aantasting zijn van de vrijheid van meningsuiting en demonstratie. Wij zijn het fundamenteel oneens met de, ons inziens éénzijdige, solidariteitsverklaring met de staat Israel door de organisatie van de bijeenkomst. Wij menen echter dat ons verschil van mening slechts in een politiek debat geuit mag worden. Geweld en intimidatie horen in een democratische rechtstaat niet thuis. Als u denkt dat u met uw aanwezigheid eventuele intimidatie zou kunnen beteugelen, dan zou u misschien kunnen overwegen om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Niet als demonstrant voor de eenzijdige solidariteitsbetuiging met de staat Israel, maar als voorvechter voor de vrijheid van meningsuiting, ook al staat deze meningsuiting haaks op onze eigen ideeen over hoe Vrede in het Land van Abraham bewerkstelligd zou moeten worden.

Elke steen, stok of blik die gegooid zou kunnen worden richting Nederlandse Joodse medeburgers op deze voor hun waardevolle dag, zal onvermijdelijk een veel hardere en deels ook terechte afwijzing van alles wat met de Islam of de Palestijnse zaak te maken heeft, in Nederland tot gevolg hebben.

Wellicht is deze reactie geschreven uit een overbezorgdheid. Maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat Nederlandse burgers elkaar dienen te respecteren, ook al zijn ze het niet met elkaar eens. Deze herhaling en bezorgheid zijn juist nodig in een land waar medeburgers met verschillende achtergronden door loyaliteitsgevoelens tegen over elkaar dreigen te komen staan.

Abdullah Haselhoef

Voor meer informatie over onze aanwezigheid aanstaande zondag, kunt u contact opnemen met Abdullah Haselhoef, islamitisch geestelijk raadsman. telefoonnummer: 06-24311052
Voor informatie over de Moslim Media Groep kunt u contact opnemen met de secretaris S.J.M. Moenandar, telefoonnummer: 06-18294796 moenan_moenan@hotmail.com

Wat is de Moslim Media Groep?

Sinds enige tijd is een groep enthousiaste mensen bezig met de vorming van een professionele mediagroep.

De MMG is van mening dat de min of meer negatieve houding van sommige autochtonen tegenover de Islam mede voortkomt uit het feit dat zowel autochtonen als moslims zelf slecht, onjuist of gebrekkig zijn geinformeerd over de Islam. Daarom is het belangrijk dat moslims zich op een actieve manier gaan mengen in het publieke debat.

De MMG wil zeker niet pretenderen "voor de moslims in Nederland" te spreken. Wij willen niet spreken in naam van de moslims in Nederland, maar een spreekbuis vormen voor de veelkleurigheid en verscheidenheid binnen deze groep.

Stelt u geen prijs op informatie van de Moslim Media Groep, kunt u een e-mail sturen naar verwijder.mmg@zeelandnet.nl

Wilt u reageren op de inhoud van deze mail of wilt u zich actief inzetten voor de MMG, kunt u een e-mail sturen naar: m.mediagroep@zeelandnet.nl

In naam van de Eeuwige de Barmhartige de Genadevolle

Dit is een oproep van Abdullah Haselhoef. Deze oproep is verzorgd en verspreid door de Moslim Media Groep (MMG) aan Islamitische Nederlandse burgers. Deze oproep zal in verschillende moskeeën en op Islamitische sites geplaatst worden. Daarnaast zal deze oproep in zijn geheel als persbericht naar verschillende media en relaties verstuurd worden.

Vrede zij met u,