Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Nominaties Woord-en-Beeld-prijs 2002

22 april 2002

Nominaties Woord-en-Beeld-prijs 2002

Welk kinderboek maakt kans op de prijs?

Hoe wordt er in kinderboeken geschreven over mensen met een verstandelijke handicap? Laat de schrijver een positief beeld van ze zien? Een jury van mensen uit het vak en een jury van kinderen en jongeren heeft zich de afgelopen maanden bezig gehouden met deze vraag. Vele kinderboeken zijn door hun handen gegaan. Leuke, prettige, spannende en boeiende verhalen. Maar jammer genoeg ook voorspelbare en stuitende verhalen. Het was niet makkelijk om een keuze te maken. Uiteindelijk heeft de jury van kinderen en jongeren 4 boeken genomineerd. De vakjury heeft 2 boeken genomineerd.

Op zaterdagmiddag 25 mei a.s. zal in het Kinderboekenmuseum in Den Haag bekend worden gemaakt wie de prijswinnaars zijn. De prijs zal door de kinderjury én de vakjury overhandigd worden aan de auteur van het kinderboek dat een goed beeld geeft van het leven van mensen met een verstandelijke handicap.

De nominaties
Door de jury van kinderen en jongeren zijn de volgende boeken genomineerd:

- Blinker en het Bag Bag-juweel (1991) van Marc de Bel
- Anders is niet gek (1999) van André Boesberg
- Sunny (1995) van Mary-Ellen Lang Collura

- Iet wiet waai weg (2001) van Vivian den Hollander
Door de jury van mensen uit het vak zijn de volgende boeken genomineerd:

- Iet wiet waai weg (2001) van Vivian den Hollander
- Een huis om in te verdwalen (2002) van Hilde Vandermeeren
De Woord-en-Beeld-prijs
De Woord-en-Beeld-prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand die een positieve bijdrage heeft geleverd aan de beeldvorming van mensen met een verstandelijke handicap. De Woord-en-Beeld-prijs is ingesteld door de Stuurgroep Beeldvorming . Hierin werken onder meer de Vereniging Somma, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, LFB Onderling Sterk en het Ministerie van VWS samen.

Meer informatie
Voor meer informatie of voor aanmelding voor de prijsuitreiking kunt u contact opnemen met Woutine Roordink bij de Federatie van Ouderverenigingen, telefoon: (030) 236 37 67 of e-mail w.roordink@fvo.nl.