Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten


Hoogezand, 16 april 2002 Persbericht 2002/45

O.b.s. Het Ruimteschip organiseert project Democratie

Op 22 april 2002 brengen 26 leerlingen van de openbare basisschool Het Ruimteschip ( groep 7a en 8a) een bezoek aan het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer. Zij gaan informatie inwinnen over diverse beleidsterreinen in het kader van het project over Democratie.

Gedurende het project gaan de kinderen gebruik maken van de computer, ondersteund door twee leerlingen van het Aletta Jacobs College. Ze gaan presentaties verzorgen met Powerpoint en Word en verder leren omgaan met scannen, e-mail, webcam, internet en foto-bewerken.

16 april

Op 15 april hebben de leerlingen gediscussieerd over democratie. De leerlingen gingen met digitale camera en opname-apparatuur naar het winkelcentrum om mensen te interviewen over democratie.

Op dinsdag 16 april gaan de kinderen dit verwerken in de computer bij het Aletta Jacobs College in het IT-lab van de AJC-leerlingen. Ook vindt een gastles plaats van een gemeenteraadslid.

17 april

Op 17 april gaan de kinderen aan de hand van de gastles een discussie voeren, zodat 6 onderwerpen overblijven. De kinderen kunnen zich inschrijven voor één van de onderwerpen om verder uit te diepen. Met behulp van Internet en andere media gaan de kinderen in groepen aan de slag om zich verder te specialiseren op dit gebied, dat resulteert in een presentatie.

18 april

Op 18 april gaan de leerlingen bij het AJC de presentatie op CD branden.

22 april

Op 22 april gaan de groepen in het gemeentehuis medewerkers interviewen van de verschillende afdelingen. De leerlingen presenteren hun CD en bespreken dit met de medewerkers. De kinderen maken aantekening-en, controleren en nemen de digitale camera weer mee.

23 april

Op 23 april sluiten de leerlingen de presentatie af. s Avonds gaan zij naar de raadsvergadering. De leerlingen maken een kijkwijzer. Niet alleen over de inhoud, maar ook over de rolverdeling, gedragscodes, etc.

24 april

Op 24 april gaan de leerlingen met gebruik van een beamer presenteren aan elkaar.

13 tot en met 17 mei

In de week van 13 tot en 17 mei gaan de leerlingen de Tweede Verkiezingen nabootsen. Oftewel de leerlingen richten politieke partijen op, een fractievoorzitter wordt gekozen, er wordt een programma opgesteld, er wordt campagne gevoerd, stemmen, er wordt een formateur benoemd, er wordt een regering gevormd.