VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: PvdA onberekenbaar in besluitvorming JSF

Den Haag, 22 april 2002 De ondernemersorganisatie VNO-NCW hekelt het kronkelige pad van de PvdA in de besluitvorming over de JSF. In het afgelopen weekeinde is fractieleider Melkert 'omgegaan'. Liet hij tot dan toe steun blijken voor het kabinetsbesluit om deel te nemen aan de ontwikkeling van de JSF, nu wijst hij het opeens af. Een helder staaltje van de onberekenbaarheid van de politiek. De PvdA maakt handig gebruik van het terugtreden van het kabinet. Niemand gelooft dat de tegenstem van de PvdA is genomen op inhoudelijke gronden.

Melkert gaat voor het gemak maar even voorbij aan het feit dat het kabinet heeft ingestemd met de JSF-ontwikkeling, na uitvoerig beraad (ook met de bedrijven) over de financiële aspecten. Die vormen voor het kabinet dus geen financieel risico meer.

Melkert haalt desalniettemin een vermeend risico voor de belastingbetaler van stal om zijn draai te rechtvaardigen. Vreemd, want het bedrijfsleven garandeert de overheid dat deelname aan de ontwikkeling geen extra geld kost ten opzichte van 'kopen van de plank'. De PvdA laat met zijn opstelling de Nederlandse maakindustrie en de kennisinstituten, mét hun werknemers, van de ene op der andere dag in de steek.

De Nederlandse industrie dreigt miljarden euro's aan omzet mis te lopen bij uitblijven van een besluit tot deelname. Met het project zijn in Nederland 75.000 manjaren technisch hoogwaardig werk gemoeid.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is te bereiken op 070-3490167 Buiten kantooruren via Roelf van der Kooij 06-51284588 of Wytze Russchen 06-55761908

22 apr 02 11:08