Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

WERKZOEKENDE JONGERE NETWERKT SLECHT

Onderzoek outplacementgigant Drake Beam Morin:

Ontslag slechts in 9% wegens slechte prestaties

Amsterdam, maandag 22 april 2002

Terwijl meer dan 51% van de oudere werknemers (ouder dan 55 jaar) hun netwerk beschouwen als beste manier om aan een nieuwe baan te komen, geldt dat slechts voor 36% van de Generatie X (tussen de 19 en 35 jaar). De jongste generatie, die een nieuwe baan zoekt, laat dit werk vooral opknappen door professionele netwerkers zoals headhunters (18%) of pakt de pen om op een advertentie te reageren (19%). Redenen voor het gebrekkige netwerk van jongeren is gebrek aan zelfvertrouwen en het feit dat jongeren in onze welvarende samenleving minder de noodzaak inzien van netwerken onder belangrijke doelgroepen. Liever wordt de tijd besteed aan uitgaan, televisiekijken en andere hobby s.

Dat blijkt uit het onderzoek Carrièrekeuzes en Uitdagingen van Jonge en Oude Werknemers van Drake Beam Morin, s werelds grootste outplacementbureau. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 15.800 personen in 21 landen. De leeftijd van de deelnemers varieert van 17 tot 74 jaar.

Omdat jonge werknemers na hun ontslag vooral op advertenties zijn aangewezen, kunnen werkgevers hun ontslagen personeel in plaats van een maand salaris mee, beter een uitgebreid outplacement-pakket aanbieden. Aan de hand van alle wensen en talenten van de werknemers kunnen we dan een carrièrepad ingaan dat beter bij zijn capaciteiten past , licht Klaas Postma, directeur DBM Nederland toe.

Luxe vakantie

Als je als werkgever de keuze biedt tussen geld en outplacement, kiezen werknemers voor de centen. Maar wie wordt daar uiteindelijk beter van? De ontslagen werknemer betaalt er een luxe vakantie van en staat daarna alsnog voor het probleem. De werkgever krijgt natuurlijk de schuld, want die had hem moeten helpen. Dus beide partijen zitten met een kater , aldus Postma

Internet blijkt een overschat middel op de arbeidsmarkt, in totaal kwam slechts 3% via Internet aan een nieuwe uitdaging.

Ondanks dat oudere werknemers via hun netwerk op een gemakkelijker manier aan een nieuwe baan komen, duurt het voor hen twee keer zo lang om een nieuw arbeidscontract te tekenen dan hun medewerkzoekers onder de 30 jaar. Dit heeft onder meer te maken met het meer uitgebreide eisenpakket van de meer ervaren werkers, die veelal al financiële stabiliteit hebben en daarom andere zaken, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, belangrijk vinden. Ook maakt de Oudere Generatie zich minder illusies over salarisstijgingen. Sterker nog, zelfs 50% van de ouderen boven de 56 jaar houdt rekening met een stap achterwaarts in plaats van voorwaarts bij het vinden van een nieuwe baan.

Reden ontslag

Belangrijk is dat slechts 9% van de werknemers wordt ontslagen wegens slechte prestaties. Voor Generatie X geldt met name overnames en fusies als reden dat ze overtollig worden (65%). Voor de Baby Boomers geldt het missen van de vonk als voornaamste reden van ontslag. Als het gaat om ontslag wegens slechte prestaties is de Oudere Generatie koploper.

Ook is er een duidelijke verschuiving in werklust naarmate werknemers ouder worden. Van de Generatie X (tussen de 19 en 35 jaar) kiest 60% voor een fulltime-baan. De generatie Baby Boomers (tussen de en 36 en 54 jaar) opteert voor 54% voor een volledige werkweek. Van de Oudere Generatie (ouder dan 55 jaar) kiest slechts 31% voor een fulltime-job. De Oudere Generatie verkiest parttime-werk of doet het rustiger aan door voor zichzelf te beginnen als adviseur.

Daarnaast blijkt dat 52% van alle medewerkers na het ontslag voor een nieuwe industrie kiest, tegenover 48% die op hetzelfde gebied een nieuwe baan zoekt.

PROFIEL DRAKE BEAM MORIN

Met meer dan 200 kantoren in 45 landen is Drake Beam Morin het grootste bureau voor outplacement en carrière-coaching ter wereld. Sinds de oprichting in 1967 is DBM uitgegroeid tot de toonaangevende speler als het gaat om oplossingen op het vlak van human resources waarmee bedrijven hun personeelsbestand snel kunnen aanpassen aan de veranderde zakelijke omstandigheden. Om medewerkers te motiveren, te coachen in hun carrière of te begeleiden naar een nieuwe baan.

Sinds juli 2001 maakt Drake Beam Morin deel uit The Thomsom Corporation, genoteerd aan de beurs van Toronto in Canada en in Londen. Met een omzet van $6 miljard in 2000 is The Thomsom Corporation een vooraanstaande speler op gebied van elektronische media, specialistische informatie per internet en software-toepassingen.