Ministerie van Financiën

Verslag Informele Ecofin Raad, Oviedo (Spanje) 12-14 april 2002

Economische situatie/budgettaire ontwikkelingen

Met betrekking tot de stand van de economische ontwikkeling werd o.a. door de Commissie en de ECB aangegeven dat de vooruitzichten een positief beeld te zien geven ten aanzien van het herstel. De verwachting is dat de reële groei aan het einde van dit jaar / begin volgend jaar weer op het oude groeipad terechtkomt. Het herstel in de VS, alsmede het (deels) laten werken van de automatische stabilisatoren hebben daar een bijdrage aan geleverd. Met betrekking tot de inflatie werd de verwachting uitgesproken dat de inflatie in de eurozone dit jaar onder de 2% zal zakken, een verwachting die ondanks de gestegen olieprijzen werd gehandhaafd. In dit verband, zowel met het oog op de groei als op de inflatie, werd door diverse sprekers het belang van loonmatiging benadrukt.

Daarnaast werd aandacht gevraagd voor een krachtige voortzetting van de reeds bestaande beleidsoriëntaties op het gebied van structurele hervormingen. Het reactievermogen van product- en arbeidsmarkten dient verder toe te nemen teneinde flexibeler in te kunnen spelen op economische schokken. Ook werd door diverse delegaties zorg uitgesproken over het handelsconflict met de VS inzake staal.

Wat het begrotingsbeleid betreft werd gewezen op de gestelde doelen in de stabiliteitsprogramma's, waarbij diverse lidstaten aangaven al de nodige maatregelen genomen te hebben. Daarnaast werd gesteld dat er geen ruimte is voor actieve vraagstimulering, noch een noodzaak daarvoor gezien het reeds voorziene groeiherstel. Dit herstel zal in combinatie met een licht restrictief begrotingsbeleid moeten leiden tot de gestelde doelen t.a.v. het bereiken van begrotingsevenwicht of een surplus. Daarbij werd ook aandacht gevraagd voor de ramingen die jaarlijks bij het opstellen van de stabiliteitsprogramma's worden gebruikt; het idee werd geopperd daarbij meerdere scenario's te gebruiken, waaronder één gebaseerd op de najaarsramingen van de Commissie.

Ten aanzien van een mogelijke versterking van de economische beleidscoördinatie, mede als follow-up van de besprekingen tijdens de ER van Barcelona, vond slechts een korte bespreking plaats. Dit onderwerp zal behandeld worden door het EFC, waarna het weer zal terugkeren op de Ecofinagenda.

Inbreng EU ten behoeve van de voorjaarsvergadering van het IMF

Naast de mondiale economische vooruitzichten werd kort stilgestaan bij de speech die het EU-voorzitterschap tijdens het IMFC zal houden. Daarbij werd o.a. aangegeven dat met betrekking tot Argentinië de EU niet alleen het belang van de onderhandelingen met het IMF moet onderschrijven, maar daarnaast ook moet aangeven dat technische assistentie en het vergroten van de onderlinge handel een belangrijke rol bij het economisch herstel kunnen spelen.

Europese Vertegenwoordiging in het IMF

Gesproken werd over de wijze waarop de afstemming van EU-posities ten behoeve van discussies in het IMF het beste zou kunnen plaatsen. Daarbij werd door enkelen aangegeven dat op termijn gedacht zou moeten worden aan één Europese zetel in het IMF, in plaats van de huidige situatie waarbij de grote lidstaten een eigen zetel hebben en andere lidstaten met derde landen kiesgroepen vormen. In ieder geval dient in de tussentijd gewerkt te worden aan een zo goed mogelijke coördinatie van standpunten. Door andere lidstaten werd aangegeven dat een overgang naar één Europese zetel wel erg hypothetisch lijkt en alleen voor de heel lange termijn wellicht een optie zou kunnen zijn. Daarbij werd bovendien aangegeven dat het huidige systeem van gemengde kiesgroepen de nodige voordelen kent (o.a. het voorkomen van polarisatie van arm versus rijk binnen het IMF). Al met al bestond er wel overeenstemming dat waar mogelijk en relevant binnen de bestaande mogelijkheden gestreefd dient te worden naar afgestemde posities.

Rol van IMF bij herstructurering soevereine schulden

Van diverse kanten werd gewezen op het belang van een parallelle benadering. Naast het belang van het opnemen van zogenaamde Collective Action Clauses (CACs) dient ondertussen verdergewerkt te worden aan het Sovereign Debt Restructuring Mechanism (SDRM; ook wel bekend als het Krueger-plan). Aan deze elementen werd nog toegevoegd dat ook naar de toegangslimieten voor kredieten gekeken zal moeten worden. Tenslotte werd opgemerkt dat de emerging markets meer bij de discussie over dit onderwerp betrokken moeten worden. Afgesproken werd dat deze elementen zullen worden meegenomen bij de inbreng van de lidstaten tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF.

Implicaties ENRON voor corporate governance

Door de Voorzitter van het Financial Stability Forum, dhr. Crockett, en door Prof. Winter, voorzitter van de EU High Level Group of Company Law Experts, werd een uiteenzetting gegeven over de Enron-affaire en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. Daarbij werd gesteld dat dit niet iets is wat alleen in de VS kan gebeuren; ook andere partijen, zoals de EU, dienen hieruit lessen te trekken. Belangrijkste conclusie van de discussie was dat snel voortgang geboekt dient te worden met de lopende besprekingen in het kader van het Actieplan Financiële Diensten op het gebied van de International Accounting Standards (IAS). Daarnaast werd aangegeven dat de Commissie werkt aan mededelingen/aanbevelingen op het gebied van het toezicht op accountants. De Commissie zal daarbij e.e.a. goed afstemmen met de werkzaamheden van het Financial Stability Forum alsmede met de verschillende fora voor toezichtsautoriteiten. Daarnaast werd afgesproken dat het mandaat van eerdergenoemde High Level Group of Company Law Experts zal worden uitgebreid teneinde ook de verantwoordelijkheid van de ondernemingsleiding voor een goede financiële verslaglegging mee te nemen. Op al deze punten zal de Ecofin terugkomen zodra de relevante documenten beschikbaar zijn. Zie ook bijgevoegd persbericht hierover.

Basel II-accoord

Er werd, in aanwezigheid van de Voorzitter van het Basels Comité, dhr. McDonough (NY FED), kort gesproken over de lopende besprekingen over het Basel II akkoord. De verwachting is dat later dit jaar nieuwe documenten terzake zullen verschijnen.

Aanbevelingen van het Brouwer II-rapport

Gesproken werd over het Brouwer II rapport betreffende financiële stabiliteit en het toezicht op de financiële markten. Daarbij ging het vooral over het toezicht op grote grensoverschrijdende financiële conglomeraten. Geconstateerd werd dat er al de nodige voortgang geboekt is in het kader van het Actieplan Financiële Diensten (o.a. de besprekingen betreffende de conceptrichtlijn inzake financiële conglomeraten). Wel werd gesteld dat de huidige toezichtsystemen, bij het ontbreken van echte solvabiliteitscrises, nog niet echt getest zijn.

In dit verband werd verder gesproken over de wijze waarop de verschillende toezichthouders met elkaar zouden moeten samenwerken. Door diverse sprekers werd gewezen op de verwijzingen in het Verdrag waar aangegeven wordt dat het ESCB bijdraagt aan een goede beleidsvoering van het bedrijfseconomisch toezicht op kredietinstellingen. Anderen gaven aan dat de politieke verantwoording voor het toezicht voorop dient te staan en dat de Ecofin het voortouw zou moeten nemen bij het uitwerken van de verschillende mogelijkheden voor samenwerking. Hierover hadden de ministers Brown en Eichel ook al een brief aan hun collega's gestuurd. Afgesproken is dat het EFC één en ander zal oppakken zodat er in de Ecofin nader op zal kunnen worden teruggekomen.

EFC-rapport inzake Financiële Integratie

Gesproken werd over het rapport van een werkgroep van het EFC (o.l.v. Thesaurier-generaal Van Dijkhuizen) betreffende Financiële Integratie. Tijdens de bespreking werd gerefereerd aan de verschillende constateringen/aanbevelingen uit dit rapport (zie bijgevoegd persbericht waar op de verschillende elementen wordt ingegaan). Van diverse kanten werd waardering uitgesproken voor het rapport. Aangegeven werd dat de Commissie gehoor zal geven aan het verzoek de verschillende aanbevelingen nader uit te werken en hierover dit najaar voorstellen aan de Ecofin te doen. Het volledige rapport zal langs separate weg aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Opvolging ECB-Vice-President

Tijdens deze informele Ecofin is overeenstemming bereikt over het voordragen van de Griekse Bankpresident, dhr. Papademos, voor de functie van ECB-Vice-President. Deze overeenstemming is formeel bekrachtigd tijdens de Algemene Raad van 16 april jl.. De voordracht wordt nu voorgelegd voor advies aan het EP en de ECB; vervolgens zal de Europese Raad de vice-president benoemen.

Bijlagen: Persberichten van de website van het voorzitterschap: http://www.ue2002.es/principal.asp?idioma=ingles

-0-