Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-022

02-022 22-04-2002

02/22 19 april 2002

Jonge ICT-starters profiteren van snel netwerk
Nieuwe internetdiensten aanbieden vanaf studentenkamer

Ondernemende studenten kunnen vanaf 1 mei 2002 een eigen IT-bedrijf runnen vanuit hun studentenkamer op de campus van de Universiteit Twente. Tot voor kort was het voor student-ondernemers onmogelijk om zakelijk gebruik te maken van het computernetwerk van de UT. Dankzij een aanpassing aan het netwerk kan zakelijk netwerkverkeer nu strikt worden gescheiden van het overige verkeer. Dit unieke initiatief wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van USE, de stichting van de UT die student-ondernemerschap stimuleert, Hewlett-Packard, Echelon en de Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij voor Overijssel (OOM).

Dankzij een duidelijke scheiding in het internetverkeer kunnen studenten de snelle netwerkaansluiting op hun kamer nu ook commercieel gebruiken, voor bijvoorbeeld het aanbieden van internetdiensten, ontwikkelen van beveiligingen voor internet betalingsverkeer. Stimuleer de ontwikkeling van nieuwe internetdiensten door studentondernemers, is de gedachte.

Tot nu toe zaten hier duidelijke restricties aan: het internetverkeer op de campus ging allemaal via SURFnet, de landelijke netwerkvoorzieningen voor het hoger onderwijs die expliciet niet bedoeld zijn voor commerciële toepassingen. Via zogenaamde `peering-agreements', kan commercieel verkeer nu via de Nederlands-Duitse Internet Exchange (NDIX) lopen, die vlakbij de campus is gevestigd. De OOM heeft het initiatief genomen voor deze nieuwe faciliteiten. Partners zijn verder Echelon, Virtu en NDIX, die respectievelijk voor de accounts, de hosting en de netwerkkoppeling zorgen. Hewlett-Packard heeft de benodigde server hardware beschikbaar gesteld.

Proeftuin
De Universiteit Twente stimuleert ondernemerschap bij haar studenten. In het onderwijs krijgt ondernemen ruime aandacht, en ook biedt de universiteit praktische voorzieningen voor het creëren van een ondernemende omgeving. Hiervoor is sinds 1998 de stichting University Student Enterprises (USE) actief.
Voor de ontwikkeling van nieuwe ICT-apparatuur, -diensten en
-toepassingen is de Universiteit Twente de ideale omgeving. Naast het snelle campusnetwerk is onlangs ook een grote proef gestart met een draadloze netwerkfaciliteiten, ondersteund door de ministeries van EZ en OCenW. Binnen deze proeftuin kunnen studenten experimenten met nieuwe technologie en kunnen zij toepassingen testen op hun praktische en commerciële waarde.

Noot voor de pers
Contactgegevens stichting USE: Wanjo Temkov, University Student Enterprises, CT-Technocenter, Postbus 217, 7500 AE Enschede, www.use.utwente.nl, 053 - 489 4278, w.i.v.temkov@student.utwente.nl.

Contactpersoon Universiteit Twente, Bureau Communicatie: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 2002