Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Datum: 22 april '02
Fax /E-mail bestemd voor: Alle nieuwsredacties

Congres leerlingenparticipatie succes

Het congres over leerlingenparticipatie, dat het Gemeenschapsonderwijs vorige vrijdag organiseerde, was een succes. In werkgroepen discussieerden leerlingen, leraren, directie, pedagogische begeleiders en bestuursleden er lustig op los over leerlingenparticipatie. De mensen van het Steunpunt Leerlingenparticipatie leidden de workshops in goede banen. Bovendien bereikte het Gemeenschapsonderwijs de doelstelling van het congres want de workshops leverden concrete verbetervoorstellen op rond inspraak en participatie op school. De honderd vijftig deelnemers waren dan ook erg enthousiast.

Gasten
Op het congres stonden de leerlingen centraal. Ze mochten niet alleen hun zegje doen in de discussies maar mochten ook plenair komen vertellen hoe participatie op hun school werkt. Zo lieten de leerlingen van MPI De Dageraad van Kortessem een staaltje zien van hoe het leerlingenparlement op hun school functioneert. Daarnaast waren er nog meer speciale gasten uitgenodigd. Zo was kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove van de partij en Stijn Geysenbergh, de voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel. In de namiddag leidde Sabine De Vos ten slotte een discussie met alle partners uit het onderwijsgebeuren, namelijk leerlingen, leerkrachten, directie, de voorzitter van het Gemeenschapsonderwijs Peter Steenhaut, de kinderrechtencommissaris, de voorzitter van de Vlaamse scholierenkoepel en de centrale administratieve diensten.

Conclusies
Op het congres bleek dat er op de meeste gemeenschapsscholen al vormen van participatie actief zijn maar dat het nog beter kan. Leerlingenparticipatie is immers niet terug te brengen tot de aanwezigheid van een leerlingenraad. Het is veel meer dan dat, participatie moet ingebed zijn in de ganse schoolwerking. De thema's waar leerlingen mee willen over beslissen zijn onder andere de inrichting van de speelplaats, het examenrooster, propere toiletten, het eten, maar ook de inhoud van de lessen en de manier van lesgeven van de leerkracht. Opvallend was dat leerlingen geen onmogelijke eisen stelden en dat ze niet tegen studeren zijn maar dat ze het belangrijk vinden zich goed te voelen op school.

Wedstrijd en grootscheepse campagne
Met dit congres is het startsein gegeven voor een wedstrijd en een grootscheepse campagne naar de scholen voor meer participatie op school. De verbetervoorstellen die naar voor zijn gekomen in de werkgroepen worden verder uitgewerkt en voorgelegd aan de scholen. De campagne gebeurt via de website www.rago.be.

Over de wedstrijd Participatie Go!! krijgen de scholen binnenkort een folder in de bus. Basis- en secundaire scholen kunnen met bestaande of nieuwe projecten rond leerlingenparticipatie een geldprijs winnen waarmee ze hun werking op dat vlak verder kunnen uitbouwen.

De enthousiaste reacties van de deelnemers aan het congres leerlingenparticipatie hebben het Gemeenschapsonderwijs ertoe aangezet om van het congres een jaarlijkse gewoonte te maken.

Sector Pers en Public Relations
Contactpersoon: Dries Vandermeersch
E. Jacqmainlaan 20, 1000 Brussel
tel. 02-790 93 06 - fax 02-790 95 06 g.s.m. 0477-23 13 57 e-mail: dries.vandermeersch@rago.be