VERENIGING EIGEN HUIS

Meldpunt Bouwstaking: kopers reageren massaal

PERSBERICHT
2002/04/22/055

MELDPUNT BOUWSTAKING: GEDUPEERDE KOPERS REAGEREN MASSAAL

Amersfoort, maandag 22 april 2002

Het .Meldpunt Bouwstaking. van de Vereniging Eigen Huis ontvangt tientallen meldingen per dag van kopers van nieuwbouwhuizen die gedupeerd worden door de bouwstakingen. Sinds de start van het internetmeldpunt drie dagen geleden hebben zich ruim 100 gedupeerden gemeld.

Het .Meldpunt Bouwstaking. verzamelt klachten en problemen van kopers die slachtoffer zijn van de bouwstakingen. Kopers melden zich via de internetsite www.eigenhuis.nl en registreren hun gegevens op een speciaal formulier. De informatie van het meldpunt zal door Vereniging Eigen Huis worden gebruikt om druk uit te oefenen op de bonden om bij stakingen locaties te ontzien die vlak voor de oplevering staan.

Nu de stakingen in omvang groter worden en langer duren, komen steeds meer kopers van nieuwbouwwoningen in de problemen omdat opleveringen voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. Kopers worden op drie manieren gedupeerd.

Allereerst omdat de verhuisdatum moet worden uitgesteld. Vaak is de bestaande woning verkocht of is het contract voor de huurwoning opgezegd, waardoor mensen op straat dreigen te komen. Ook moeten afspraken met leveranciers worden afgezegd.

Uitstel van oplevering brengt daarnaast aanzienlijke renteverliezen met zich mee, die de kopers nergens kunnen verhalen.

Ook als de stakingen zijn afgelopen, kunnen kopers met aanzienlijke extra vertragingen te maken krijgen. Planningen moeten opnieuw worden gemaakt en aannemers en leveranciers krijgen te maken met een grote tijdsdruk. De Vereniging Eigen Huis verwacht dan ook dat .net als bij vorige stakingen- er weinig aandacht zal zijn voor een goede en zorgvuldige coördinatie van afbouwwerkzaamheden, waardoor het aantal opleveringsgebreken zal stijgen.


---