Ingezonden persbericht

Graag uw aandacht voor bijgaand persbericht.

PERSBERICHT

Toename recycling kunststoffen

Amstelveen, 22 april 2002
De Association of Plastics Manufacturers in Europa (APME) maakte vandaag nieuwe cijfers bekend die aantonen dat recycling en andere terugwinningsmethoden voor kunststoffen in 2000 een aanzienlijke groei hebben doorgemaakt waardoor de hoeveelheid kunststofafval is afgenomen. In 2000 nam de vraag naar kunststoffen in West-Europa toe met drie procent tot 36.769.000 ton, terwijl terugwinning door middel van mechanische recycling, feedstock-recycling en energieterugwinning met 11 procent toenam.

Het rapport "An analysis of plastics consumption and recovery in Western Europe 2000" toont tevens aan dat, ondanks de toegenomen vraag naar kunststoffen, de totale hoeveelheid kunststofafval na gebruik minder dan één procent van de totale hoeveelheid afvalproducten van alle materialen bedraagt, namelijk 19.540.000 ton. Door de 36 procent groei in terugwinning uit kunststofafval is de hoeveelheid plastic die op stortterreinen wordt gedumpt, afgenomen. Daarmee is terugwinning uit kunststofafval de belangrijkste manier om de impact van afval op het milieu te beperken.

In 2000 namen acht landen meer dan de helft van de recycling van kunststofafval afkomstig van verpakkingsmateriaal voor hun rekening: Nederland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en België. Het aantal afvalinzamelingsregelingen voor kunststoffen nam aanzienlijk toe, met name in Zuid-Europa, wat tot een algehele toename van de mechanische recycling met 17 procent leidde. Een dergelijke groei vond zowel in Europa als - in toenemende mate - in de Aziatische landen plaats. Een casestudy in het rapport benadrukt hoe de vrijwillige overeenkomst tussen de industrie en de overheid in Nederland hen in staat heeft gesteld om op kostenefficiënte wijze en op zeer grote schaal recycling van kunststofverpakkingsmaterialen toe te passen.

Neil Mayne, hoofd van APME's Technical and Environmental Centre, licht toe: "Deze cijfers laten zien hoe kunststoffen kunnen bijdragen aan het streven naar duurzame industriële ontwikkeling. Kunststoffen spelen een rol bij het beschermen van het milieu, zowel door efficiënt gebruik van hulpbronnen als door de elk jaar afnemende impact op het milieu zodra ze het einde van hun levensduur bereiken. De groei in recycling die we in 2000 zagen is hier het bewijs van."

Behalve recycling had energieterugwinning opnieuw een belangrijk aandeel in landen waar een hoog niveau van terugwinning wordt bereikt. Met de terugwinning van energie werd 23 procent van de kunststoffen hergebruikt in plaats van fossiele brandstoffen, wat een betrouwbare kracht- of warmtebron opleverde. Deze hergebruikmogelijkheid is met name geschikt voor mengsels van verschillende kunststofsoorten die niet efficiënt kunnen worden gerecycled. In Denemarken, waar 83 procent van het kunststofafval wordt hergebruikt, neemt energieterugwinning 75 procent daarvan voor haar rekening. In Zwitserland krijgt 73 procent van het kunststofafvalmateriaal een tweede leven door energieterugwinning.

De consumptiecijfers laten zien dat de sterkste groei zichtbaar is in de elektronicabranche en de elektrotechniek, waar de consumptie met ruim vijf procent toenam tot 2.670.000 ton. Voor producten zoals computers en mobiele telefoons heeft kunststof zoveel praktische voordelen dat andere materialen er niet aan kunnen tippen. Kunststof wordt nog steeds overwegend gebruikt voor verpakkingsmateriaal, dat meer dan 37 procent van de markt vertegenwoordigt; maar met de nieuwe lichtere verpakkingen die ook efficiënter kunnen worden verwerkt, wordt nu slechts 2,7 procent meer kunststof in deze sector gebruikt dan in 1999.

Einde persbericht

Opmerkingen voor de redactie:

1. Dit is het twaalfde jaar dat APME aan TN Sofres Consulting de opdracht heeft gegeven om onderzoek uit te voeren naar consumptiepatronen en recycling-trends in de Europese kunststoffenindustrie. Het is een van de weinige onafhankelijke onderzoeken naar de totale levenscyclus van kunststoffen ? van consumptie door verwerkers tot terugwinning van het afgedankte materiaal.

2. An analysis of plastics consumption and recovery 2000 biedt informatie over verschillende belangrijke onderwerpen:

· Kunststofconsumptie per land, materiaalsoort en industriële sector.
· Mogelijkheden voor het beheer van kunststofaval en recycling per land en industriële sector.

· Grensoverschrijdende handel in kunststofafval en gerecyclede producten.
De consumptiecijfers in dit persbericht refereren aan het gebruik van polymeren in typische kunststoftoepassingen en sluiten andere toepassingen, zoals in textielvezels en coatings, uit.
3. Exemplaren van An analysis of plastics consumption and recovery in Western Europe 2000 kunnen worden gedownload van APME's website www.apme.org, of zijn op verzoek bij Bennis Porter Novelli verkrijgbaar.
4. APME vertegenwoordigt de polymeerproducerende industrie op Europees niveau. Op dit moment zijn meer dan 40 bedrijven lid van de vereniging, die samen ruim 90 procent van West-Europa's polymeerproductie voor hun rekening nemen, met een gezamenlijke omzet van ruim 29 miljard euro. Samen met de Europese polymeerverwerkende industrie en de machinefabrikanten levert de kunststoffenindustrie een belangrijke bijdrage aan de Europese economie, biedt ze werk aan meer dan een miljoen mensen en genereert ze een omzet van meer dan 135 miljard euro.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Yvonne Barcelona Aglae Weijers of Marieke Cramer Communications Director Bennis Porter Novelli APME Amsterdamseweg 204 Avenue E van Nieuwenhuyse 4 1182 HL Amstelveen Box 3 Nederland B-1160 Brussel
België
Tel: + 32 2 676 17 40 Tel: + 31 20 543 76 00 Fax: + 32 2 675 39 35 Fax: + 31 20 543 76 76 info.apme@apme.org aweijers@bennispn.nl