Ingezonden persbericht

Officiële opening literatuurplein

DEN HAAG, 20020423 -- Op dinsdag 23 april, de Dag van het Boek, wordt in Den Haag in de Haagse Lobby het Literatuurplein officieel geopend. In opdracht van het NBLC (Vereniging voor Openbare Bibliotheken) heeft The Dutch Republic, in samenwerking met Icontact, de website 'www.literatuurplein.nl' gebouwd. Het Literatuurplein is een geheel aan de literatuur gewijde website, die door de omvang, de variëteit en de doorzoekbaarheid (via onderliggende databases) van de geboden informatie de ambitie heeft uit te groeien tot een portaalsite voor de literatuur.

De basis van het Literatuurplein wordt gevormd door een database met bijna 800.000 boeken en bijbehorende auteurs. Voor ongeveer 100.000 boeken zijn scans van de kaft beschikbaar, voor afbeeldingen van de auteurs sloot het NBLC een overeenkomst met fotograaf Chris van Houts. Maar Literatuurplein is meer, de website probeert de verzamelplaats te zijn voor alle informatie op het gebied van Literatuur.

Binnen het brede concept van Bibliotheek.nl zal het Literatuurplein het onderdeel literatuur omvatten. Daarnaast biedt Bibliotheek.nl andere deelsites waaronder een associatieve zoekmachine en nieuws.

Onderdeel van de website is een content management systeem waarmee de redactie online mutaties in de database kan doorvoeren. Verder wordt een deel van de gegevens automatisch ververst met behulp van koppelingen met de databases van het Boekportaal, NOS Teletekst, de NBD (Nederlandse Bibliotheek Dienst), Biblion, en het CB (Centraal Boekhuis). De website is opgebouwd uit functionaliteiten als LiTTerair (de teletekst-pagina's over literatuur), de literaire adressenbank, een overzicht van alle in Nederland uitgereikte prijzen, informatie over schrijvers en boeken, een speciale login-mogelijkheid voor vakgenoten, virtuele leeskringen en nieuwsberichten. Tevens heeft het NBLC een overeenkomst gesloten met Biblionet om de door hun onderhouden literaire agenda voor het Literatuurplein te gebruiken.

The Dutch Republic ontwikkelde het Literatuurplein tegelijk met het Boekportaal. Het Boekportaal is een gezamenlijk project van het NBLC en de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb). Meer informatie over het Boekportaal is te vinden via http://www.boekhalte.nl/. 'Boekhalte' is de werknaam van die website.

Beide sites zijn gebouwd op basis van Java en Open Source technologie en gebruiken elkaars broncode. Ondanks dat beide sites zich aan de eindgebruiker op compleet verschillende manieren presenteren wordt de database en meer dan de helft van de 'business logic' door beide websites gedeeld. Door het hergebruik van broncode en de toepassing van Open Source producten zijn voor een relatief beperkt budget toch zeer uitgebreide webtoepassingen tot stand gekomen.

The Dutch Republic is een technisch georiënteerd bedrijf en ontwikkelt en exploiteert geavanceerde internetsites. De producten variëren van complete webservertoepassingen tot losse componenten die functionaliteit toevoegen aan websites. De specialismen van The Dutch Republic zijn beveiliging, user management en authorisatie, integratie van de website met backofficeprocessen en dynamische koppelingen met databases.