Politie Gelderland-Midden

Persbericht politie Gelderland-Midden; District West-Veluwe Vallei



---
Overvallen op horecagelegenheden in Barneveld opgelost

De politie in de unit Noord (Barneveld) is er in geslaagd de overvallen op horecagelegenheden aan de Rijksweg in Terschuur (10 maart 2002) en de Van Dompselaerstraat in Barneveld (6 februari 2002) op te lossen. In verband hiermee zijn drie verdachten aangehouden, in leeftijd variërend van 25 tot 37 jaar. Alle verdachten waren woonachtig in Barneveld.

In het onderzoek kon voor de overval in Terschuur als eerste een verdachte worden aangehouden. Deze man bekende het feit. Bij het onderzoek kon de politie een kennelijk bij het feit gebruikt vuurwapen en een bivakmuts in beslag nemen. De man werd aangehouden toen hij op 11 maart aangifte bij de politie deed van de diefstal van zijn personenauto. Onderzoek heeft uitgewezen dat het om een valse aangifte ging. De auto is teruggevonden in Achterveld. Op aanwijzing van de man is het buitgemaakte geld teruggevonden. In overleg met Justitie is dit terug gegeven aan de uitbater van de horecagelegenheid.

Tweede overval

Onderzoek rechtvaardigde het vermoeden, dat het wapen en de muts bij een eerdere overval (Dompselaerstraat) gebruikt zouden kunnen zijn. In verband daarmee worden op 20 maart een tweede en op 23 maart een derde verdachte aangehouden. Uiteindelijk bekennen zij hun aandeel in de overval in februari. Het daar buitgemaakte geld is omgezet in verdovende middelen (cocaïne). Ook is een deel gebruikt om openstaande rekeningen van de verdachten te betalen.

Motief

Als motief voor de beide overvallen geven de mannen uit Barneveld op dat zij geld nodig hadden voor hun drugsgebruik en een gokverslaving. De politie heeft het onderzoek hiernaar afgesloten. De verdachten zitten in afwachting van de terechtzitting nog vast.


- - -

Harry Munniksma, 0318 - 688221