Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 17, 23 april 2002

Politici in gesprek met paardenhouderij

Tweede Kamerleden zijn goed te spreken over de professionalisering in de Nederlandse paardensector. Dat bleek op een bijeenkomst op het centrum van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie te Ermelo, waar de volks-vertegenwoordigers een spervuur aan vragen op de sector hebben afgevuurd. Onderwerpen van gesprek waren vooral de ruimtelijke ordening, de groei van de sector, het ingrepenbesluit, de mestwetgeving, de beschikbaarheid van medicijnen, de voorwaarden voor de Identificatie en Registratie (I&R) en de financiering van de sector.

Het was de tweede keer dat de Vaste Kamercommissies voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een ontmoeting hadden met de leden van het Sectorbestuur Paarden (SBP). De Kamercommissie voor LNV werd vertegenwoordigd door Harm Evert Waalkens (PvdA), Janneke Snijder (VVD), Pieter ter Veer (D66) en Joop Atsma (CDA), die tevens aanwezig was namens de Kamercommissie voor VWS.

Met de instelling van het Sectorbestuur Paarden (SBP) is de organisatie van de sterk groeiende en voorheen versnipperde paardensector aanzienlijk verbeterd, zo lieten de parlementariƫrs tijdens de afsluitende persbijeenkomst weten. Over de oplossing van een aantal actuele knelpunten waren de politici het opvallend eens. Zo worden deze week nog vragen aan de Minister gesteld over de acute problematiek rond de toelating van medicijnen voor paarden. Verder spraken de Kamerleden van D66, CDA en VVD zich uit voor het terugdraaien van het Nederlandse verbod op het branden van paarden.

Politiek en paardenhouderij

Gezien de groei van de paardenhouderij en de organisatorische verbeteringen denkt voorzitter Ter Veer (D66) van de Vaste Kamercommisie voor LNV, dat de politiek in de toekomst intensiever met deze sector zal samenwerken.

CDA-er Atsma benadrukte het economisch perspectief van de sector met een jaaromzet van 1,25 miljard euro, waarin momenteel 15.000 mensen hun brood verdienen. Mede daarom wil hij graag van het Sectorbestuur Paarden weten, wat in het huidige `paardenonderwijs' de knelpunten zijn en hoe vraag en aanbod zich er verhouden. Verder roept hij de sector op te blijven pleiten voor een `status aparte' voor het paard. De MKZ-crisis heeft de noodzaak voor een dergelijke positie bewezen.

Zijn VVD-collega Janneke Snijder stelde dat Nederland op het gebied van het medicijnengebruik niet moet afwijken van de Europese regels. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen sportpaarden en dieren die uiteindelijk in de voedselketen belanden.

Snijder denkt verder dat voor de Nederlandse paardenhouderij een rol is weggelegd bij de plattelandsontwikkeling. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij moet daarvoor de randvoorwaarden scheppen.

Ter afwisseling werd de Kamerleden uitleg geboden over het verrichtingen-onderzoek van de drie-jarige KWPN hengsten en een informatieve clinic van dressuuramazone Coby van Baalen, wat zeer in de smaak viel. Het interactieve dagprogramma had mede tot gevolg dat voorzitter Ter Veer een volgend bezoek van de Vaste Kamercommissies na de verkiezingen in het vooruitzicht stelde.