College voor zorgverzekeringen

Meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor budgethouder 23 april 2002
Persoonsgebonden budget (PGB) nieuwe stijl

In de vereenvoudigde regeling voor het Persoonsgebonden budget (PGB) krijgt de verzekerde meer vrijheid en keuzemogelijkheden, maar ook meer verantwoordelijkheden. In het PGB nieuwe stijl krijgt een budgethouder zijn budget voortaan overgemaakt op zijn eigen bankrekening. De budgethouder kan zo zelf zijn hulpverlener betalen. Daar staat tegenover dat de budgethouder periodiek verantwoording moet afleggen aan het zorgkantoor over de besteding. Voor huidige budgethouders met langdurige zorgafspraken met hulpverleners is een overgangstermijn tot 1 januari 2006 nodig. Deze aanbevelingen staan te lezen in het rapport over de 'Conceptregeling PGB nieuwe stijl', dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) op 25 april uitbrengt aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Het CVZ pleit voor een realistische invoeringstermijn voor het PGB nieuwe stijl. Invoering van de nieuwe regeling vereist het in werking stellen van verschillende procedures, die bij onvoldoende voorbereidingstijd zowel de zorgkantoren als de budgethouders sterk belasten. De komende maanden moet blijken of het realistisch is om het PGB nieuwe stijl op 1 januari 2003 in te voeren. Omdat veel huidige budgethouders vrij langdurige zorgarrangementen met hulpverleners hebben, stelt het CVZ voor om een overgangstermijn in te voeren tot 1 januari 2006. Op die datum zullen alle budgethouders onder het nieuwe systeem moeten vallen.

In de nieuwe regeling krijgen budgethouders hun budget in voorschotten, die bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal worden uitbetaald. De voorschotperiode is afhankelijk van de omvang van het budget. Er zijn budgetten van zo'n ¤ 1.000 tot ¤ 50.000 en meer. Na elke voorschotperiode moet de budgethouder verantwoording afleggen aan het zorgkantoor over de besteding. Dat levert veel werk op voor het zorgkantoor, maar ook voor de budgethouder. Het CVZ stelt daarom voor na te gaan of een meer flexibele verantwoording mogelijk is.

Omdat verzekerden hun budget voortaan rechtstreeks krijgen overgemaakt op hun bankrekening speelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geen rol meer in het betalingsverkeer bij het PGB nieuwe stijl. In de huidige situatie beheert de SVB de individuele budgetten en betaalt daarmee in opdracht van de budgethouder de hulpverlener(s).

Het CVZ vraagt in het rapport aandacht voor de kwaliteit van de in te kopen zorg door de budgethouders. De Inspectie Gezondheidszorg houdt alleen toezicht op de zorg verleend door de instellingen en op de zorg verleend door de zorgverleners die onder de Wet BIG vallen. Op dit moment, maar ook bij het PGB nieuwe stijl blijft de budgethouder zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ingekochte zorg.

Modernisering AWBZ
Het PGB nieuwe stijl is onderdeel van de modernisering van de AWBZ. De AWBZ komt in de huidige situatie verzekerden niet altijd voldoende tegemoet in hun zorgwensen. Met een PGB krijgen verzekerden zelf een budget toegekend, waarmee zij de gewenste zorg inkopen. Een van de kernpunten van de modernisering van de AWBZ en daarmee ook van het PGB nieuwe stijl is de formulering van de aanspraken in functies in plaats van door de zorginstellingen te leveren zorgonderdelen. Nu worden deze zorgonderdelen bepaald door het aanbod van instellingen. De functies voor het PGB nieuwe stijl zijn: huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding.

Auteur: John van der Pas, telefoon 020 - 34 75 605
Mutatiedatum 23/04/02 16:14:08
Site Meter