Provincie Utrecht

Persbericht

Gemeente Driebergen krijgt toestemming voor gebedsruimte

23-04-2002
Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben op 23 april 2002 aangegeven in te willen stemmen met het verzoek om toepassing van de afwijkingsbevoegdheid door de gemeente Driebergen-Rijsenburg. De gemeente diende de aanvraag in voor de bouw van twee gebeds- en ontmoetingsruimten voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap. Het complex moet gebouwd worden op de Akkerweg in Driebergen. Op 23 mei 2002 wordt de aanvraag ter instemming voorgelegd aan de Statencommissie Ruimte en Groen.

De gemeente Driebergen-Rijsenburg verzocht om toepassing van de afwijkingsbevoegdheid omdat de bouwlocatie net buiten de bebouwingscontour op de streekplankaart ligt. Op grond van provinciaal- en rijksbeleid is een toename van verstedelijking buiten de contouren in principe niet toegestaan.

De gemeente heeft voor de realisering van dit project het ontwerpbestemmingsplan 'Akkerweg 1 en 3' opgesteld. Dit plan voorziet in de nieuwbouw van de twee gebeds- en ontmoetingsruimten met parkeervoorzieningen. Op de bewuste locatie heeft in het verleden een schoolgebouw gestaan dat sinds 1983 door de Turkse- en Marokkaanse gemeenschap in gebruik was als gebeds- en sociëteitsruimte. Doordat het gebouw gesloopt moest worden zijn de beide gemeenschappen al sinds 1995 gehuisvest in tijdelijke gebouwen op dezelfde locatie.

Buurtbewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente. Deze bezwaren waren voornamelijk gericht op het verloop van de gemeentelijke procedures in het verleden en de concrete bouwplannen. Zij vrezen voor ernstige verkeers-, parkeer- en geluidsoverlast. GS menen echter dat uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening de bezwaren ongegrond zijn.

Meer informatie: Christianne Colaris, telefoon 2583207 of Christianne.Colaris@provincie-utrecht.nl