LTO Nederland

Hoogervorst (LTO) en Valstar (LNV) ontvangen eerste exemplaar

Werkboek wijst tuinder weg in vrije energiemarkt

Dinsdag 23 april 2002 - Ruim 1.150 glastuinders krijgen van het project LTO Energiemanagement gratis een werkboek toegestuurd, dat hen wegwijs maakt in de vrije energiemarkt. Vanmiddag namen Frans Hoogervorst, voorzitter van de vakgroep LTO Glastuinbouw, en Marien Valstar namens het ministerie van LNV het eerste exemplaar in ontvangst. Zowel Hoogervorst als Valstar wees erop dat tuinders met het werkboek energie én kosten kunnen besparen.

De eerste versie van het werkboek is bestemd voor tuinders die nu al met de vrije energiemarkt hebben te maken. Na deze groep grootverbruikers van energie komt er een aangepast werkboek voor de groep die vanaf oktober 2003 met de vrije energiemarkt te maken hebben. Dit betreft ruim 8.300 glastuinders, 800 bollentelers en 300 paddestoelentelers. Het boek biedt tuinders inzicht in verbruikspieken, warmtebehoefte en mogelijkheden tot besparingen. Ook kunnen tuinders aan de hand van eenvoudige rekenmodellen en instructie een eigen energieplan opstellen.

Het werkboek is opgesteld door tuinders. Peter de Vries overhandigde de eerste exemplaren daarom met de woorden van de sector, voor de sector. De Vries is voorzitter van de werkgroep Energiemanagement en was samen met een klankbordgroep van vijf tuinders nauw betrokken bij de samenstelling van het werkboek. Volgens De Vries kunnen tuinders door uitgekiend management tenminste vijf procent van hun energierekening besparen. Hij riep tuinders dan ook op vooral gebruik te maken van het werkboek.

Het werkboek is verkrijgbaar bij het LTO-project Energiemanagement in een vrije markt. Het project geeft ondernemers inzicht in de gevolgen en kansen van de vrije energiemarkt. Kennis van nieuwe tariefsystemen en de effecten daarvan en inzicht in de eigen energiepatronen stelt tuinders in staat te anticiperen op de nieuwe energiemarkt. Hiertoe biedt het project, naast het werkboek, een aantal diensten aan. In een workshop kunnen tuinders leren wat energiemanagement inhoudt en hoe zij een plan kunnen opstellen en toepassen. Daarnaast krijgen tuinders persoonlijke begeleiding bij het uitvoeren van het energiemanagementplan op hun bedrijf.

In het LTO-project begeleiden LTO Advies, DLV Adviesgroep NV, VEK Adviesgroep, Grootscholten Consultancy, Agro Adviesburo en LTO Groeiservice tuinders bij de liberalisering van de energiemarkt. Het ministerie van LNV is initiatiefnemer en financier van het project.

Nadere informatie: afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)