CORDAID

Maatsch. organisaties eisen wapenembargo tegen Israel

Persbericht

23 april 2002

Organisaties eisen wapenembargo tegen Israël

De Nederlandse regering mag niet langer exportvergunningen verlenen voor het leveren van militaire goederen aan Israël en moet lopende vergunningen onmiddellijk intrekken.

Dat eist een groep maatschappelijke organisaties in een brief die vandaag is verzonden aan de Minister van Economische Zaken. De organisaties, waaronder de Palestijnse mensenrechtenorganisatie LAW en de Nederlandse organisaties Pax Christi, Cordaid, IKV, ICCO, Novib en de Campagne tegen Wapenhandel, stellen dat het verlenen van vergunningen voor wapenexport naar Israël, in strijd is met het Nederlandse exportbeleid, omdat dat land op grote schaal het internationaal en humanitair recht schendt. Als de minister aanstaande donderdag, 25 april, niet aan de sommatie heeft voldaan zal de zaak in kort geding aan de rechter worden voorgelegd. De maatschappelijke organisaties worden vertegenwoordigd door Van den Biesen Advocaten.

Voor het verlenen van exportvergunningen voor militaire goederen geldt een Europese gedragscode. Volgens deze gedragscode behoren exportvergunningen te worden geweigerd wanneer aan een of meerdere criteria genoemd in deze gedragscode niet wordt voldaan. Het gaat om criteria, zoals het respecteren van de mensenrechten, internationale verdragen en internationale verplichtingen. Volgens de organisaties staat het vast dat Israël niet aan deze criteria voldoet. Nog in maart 2001 leverde Nederland wielen voor gepantserde bulldozers aan Israël. Ook zijn er in de afgelopen jaren onderdelen voor gevechtsvliegtuigen en optische instrumenten geleverd en worden nog steeds vergunningen verleend voor lopende contracten voor onderhoudswerkzaamheden.

Het militaire optreden van Israël in de bezette Palestijnse gebieden behelst onder meer het stelselmatig doden van talloze Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen, standrechtelijke executies, willekeurige gevangennemingen en deportatie van gevangenen, collectieve bestraffing van Palestijnse burgers, marteling van Palestijnen bij ondervragingen, voortzetting van de nederzettingenpolitiek, aanvallen op ziekenhuizen en ambulances en vernietiging van huizen. Daarbij is er sprake van ernstige mensenrechtenschendingen en ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht, oftewel oorlogsmisdaden. Dit alles is onlangs nog gerapporteerd en gedocumenteerd door o.a. Amnesty International, Human Rights Watch en de VN Mensenrechtencommissie.

De volledige tekst van de brief aan de minister van Economische Zaken is vanaf woensdag 24 april op te vragen bij Pax Christi Nederland, tel:
030-2333346, Marjolein Wijninckx.

Meer informatie:
Van den Biesen Advocaten, Phon van den Biesen (020-5682929;
06.52061266) en Jan van der Grinten, (020-5682929; 06.22471890) LAW, contactpersoon Nederland Ghada Zeidan, tel: 0182-570434, kantoor Jeruzalem tel: 00972-2-5833298
Een overzicht van Nederlandse wapenleveranties aan Israël vindt u op www.stopwapenhandel.org

23 apr 02 18:09