Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 april 2002

Keuzes sloop en behoud Drents Dorp bekend

Op dinsdag 23 april 2002 heeft de projectgroep Drents Dorp in een informatiebijeenkomst over de wijkvernieuwing Drents Dorp Noord een notitie toegelicht waarin uitgangspunten en randvoorwaarden voor de wijkvernieuwing worden benoemd.

Een belangrijk uitgangspunt gaat over sloop en behoud van woningen in Drents Dorp Noord.

Sinds 1994 zijn woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen en de gemeente Eindhoven bezig met het maken van plannen voor de vernieuwing van Drents Dorp.

Naar aanleiding hiervan is het gebied ten zuiden van de Halvemaanstraat en ten westen van de Koenraadlaan reeds grondig gerenoveerd en gerestaureerd, en is in het gedeelte ten oosten van de Koenraadlaan groot onderhoud uitgevoerd.

De planvorming rond het gebied ten noorden van de Halvemaanstraat (Drents Dorp Noord) moet echter nog worden aangepakt.

Vanwege de fysieke verslechtering van de woningen in Drents Dorp Noord, is het gebied in augustus 2000 aangewezen als één van de wijkvernieuwingsgebieden in Eindhoven.

Masterplan
Om de wijkvernieuwing vorm te geven is een projectgroep Drents Dorp in het leven geroepen, met daarin vertegenwoordigers van bewoners, woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen en de gemeente Eindhoven.

Het doel van deze projectgroep is te komen tot een (integraal) wijkvernieuwingsplan waarin oplossingen worden geboden voor de specifieke problemen van Drents Dorp, toegespitst op het gebied ten noorden van de Halvemaanstraat.

Hieraan voorafgaand wordt een masterplan opgesteld, waarin de hoofdlijnen worden geschetst voor de toekomst van Drents Dorp. Het masterplan gaat over Drents Dorp als geheel, inclusief de sportvelden en het bedrijventerrein Strijp R.

Tijdens de opstelling van dit masterplan zal intensief worden overlegd met de bewoners in Drents Dorp. Een eerste moment van overleg heeft plaatsgevonden op dinsdag 23 april. Centraal in deze bijeenkomst stond het onderwerp sloop en behoud.

Sloop en behoud
In het verleden heeft dit onderwerp tot lastige discussies geleid. Recent heeft de projectgroep Drents Dorp een standpunt ingenomen over de te behouden delen in Drents Dorp, dat als uitgangspunt wordt meegenomen in het masterplan.

De basis voor dit standpunt is gelegd door de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie Noord-Brabant. Op deze kaart staat het gebied ten westen van de Koenraadlaan aangeduid als cultuurhistorisch zeer waardevol.

De projectgroep heeft een onderzoek laten uitvoeren om deze waarden te concretiseren. Vervolgens is hierover een advies gevraagd aan de monumentencommissie. Op basis van de cultuurhistorische waardenkaart, het uitgevoerde onderzoek en het advies van de monumentencommissie heeft de projectgroep Drents Dorp het volgende standpunt ingenomen over:


* behoud van de woningen in het gebied ten zuiden van de Halvemaanstraat en ten westen van de Koenraadlaan (dit is het reeds gerenoveerde en gerestaureerde gedeelte);
* behoud van de woningen aan de Halvemaanstraat, tussen de Koenraadlaan en de Zutphenstraat;

* behoud van de woningen aan weerszijde van de Groenlostraat;
* behoud van de woningen aan weerszijde van de Ruurlostraat;
* behoud van de woningen aan de Koenraadlaan tussen Halvemaanstraat en Eikenstraat;

* behoud van de woningen met voorportalen op de splitsing tussen Eikenstraat en Sparrenstraat.

Voor het gebied ten noorden van de Halvemaanstraat (Drents Dorp noord) betekent dit dat de overige woningen zullen worden gesloopt. Voor het gebied ten oosten van de Koenraadlaan is alleen aangegeven wat op basis van cultuurhistorische waarden behouden zou moeten worden.

De verwachting is dat het masterplan in september gereed is. Vervolgens zal dit plan worden uitgewerkt in een wijkvernieuwingsplan.