Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 april 2002

23 parkeerplaatsen minder door hekwerk

Monumentale bomen op terrein Fens beschermd

Twaalf monumentale bomen op het terrein Fens zullen binnenkort beschermd zijn tegen al te opdringerig autoverkeer. Vanaf 1 mei worden ze met een hekwerk omgeven om hun wortels letterlijk meer lucht te geven.

De bomen staan op een intensief bereden parkeerterrein en hebben sterk te leiden van bodemverdichting, dat wil zeggen het vastrijden van de grond rond de boomstammen. Vastgereden grond laat (bijna) geen zuurstof door.

Een tweetal bomen wordt individueel met hekwerk beschermd, de andere staan straks in groepjes binnen de hekken. De grond binnen de hekken wordt met houtsnippers afgedekt.

Voor de bescherming van de bomen moeten 23 parkeerplaatsen wijken. Er blijven dan nog zon 87 parkeerplaatsen in stand.

Terrein Fens heeft een belangrijke parkeerfunctie voor de binnenstad. Daarbij is de ligging langs de Binnenring tussen binnenstad en het gebied De Bergen bepalender dan het aantal parkeerplaatsen.

Plannen tot de bebouwing van terrein Fens riepen jaren geleden veel reacties op. Inmiddels zijn er door onder meer de komst van parkeergarages onder het Stadhuisplein en het Stadskantoor veel nieuwe parkeerplaatsen in de omgeving bij gekomen.

De gemeente ontwikkelt dan ook plannen voor een verdere inrichting van het terrein Fens met groen. Dit zou een tijdelijke inrichting moeten worden in afwachting van een beperkte (schil) bebouwing waarbij dit plein ook definitief een groene verbindingsfunctie kan krijgen tussen de binnenstad en het gebied De Bergen.

Deze plannen bevinden zich nog in een voorbereidende fase. Afhankelijk van besluitvorming door het gemeentebestuur zullen deze plannen nog dit jaar met omwonenden en belangenorganisaties van de binnenstad worden besproken.

Met de bescherming van de huidige monumentale bomen kon echter niet langer worden gewacht op de uitslag van deze planvorming. De afgelopen jaren zijn al meerdere bomen geveld door onder meer de iepziekte. De werkzaamheden zullen drie dagen in beslag nemen.