Nieuw-Vlaamse Alliantie

11 juli officiële feestdag: procedure wordt opgestart (23/04/02)

Bij monde van minister-president Dewael worden alle Vlamingen opgeroepen om te feesten op 11 juli. Niet eenvoudig wanneer die dag het overgrote deel van de Vlamingen aan het werk moet, vermits 11 juli nog steeds geen officiële vrije dag is.

De N-VA-kamerleden Karel Van Hoorebeke en Geert Bourgeois kwamen aan dit euvel tegemoet door de indiening van een wetsvoorstel dat van 11 juli eindelijk een échte feestdag maakt voor alle Vlamingen. Het wetsvoorstel (doc. 1350) voegt 11 juli toe aan de officiële feestdagen in het uitvoeringsbesluit van 18 april 1974. Voor de Franse en Duitstalige gemeenschap kan dezelfde procedure gevolgd worden.

Vandaag werd het wetsvoorstel besproken in de Commissie Sociale Zaken. Niettegenstaande de afwezigheid van SP.A en CD&V, toonde de vergadering een grote bereidheid bij de bespreking van het N-VA-voorstel. Kamervoorzitter De Croo zal over het wetsvoorstel het advies vragen aan de Nationale Arbeidsraad om te zien hoe een en ander in de praktijk kan omgezet worden en welke officiële feestdag kan vervangen worden door 11 juli. De NAR dient binnen de maand haar advies klaar te hebben. Anderzijds organiseert minister Onkelinx overleg met de gemeenschappen zodat desgevallend in één beweging de feestdagen van alle gemeenschappen kunnen erkend worden als officiële feestdag.

Aldus is de kans reëel dat de Vlamingen op 11 juli anno 2002 meer dan één reden hebben om écht te feesten.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be