Productschap Vis


Datum: 23 april 2002

TOTALE AANVOER EN INVOERWAARDE NEDERLANDSE VISSECTOR RICHTING 2 MILJARD EURO IN 2001

Rijswijk, Vandaag werden tijdens de grootste Europese visbeurs van European Seafood Exhibition in Brussel de voorlopige aanvoercijfers van de Nederlandse vissector 2001 bekend gemaakt.

In zijn totaliteit werd er in 2001 iets meer vis aangeland op de Nederlandse afslagen dan het jaar daarvoor. De totale aanvoerwaarde was vorig jaar ruim 0,4 miljard Euro. Samen met de waarde van 1,4 miljard Euro aan vis en visproducten, die geïmporteerd werden in 2001, brengt dat de totale aanvoerwaarde van vis in Nederland op ruim 1,8 miljard euro. Van alle aangevoerde vis is 20% voor eigen consumptie. De overige 80% wordt geëxporteerd, al dan niet bewerkt of verwerkt. Het meeste daarvan gaat naar landen binnen Europa.

De aanvoer van kabeljauw is in 2001 sterk gedaald met ruim 20%. Voor kabeljauw gold in het jaar 2001 een laag quotum vanwege het noodzakelijke herstel van de stand van de kabeljauw. Begin vorig jaar zijn grote delen van de Noordzee gesloten geweest voor de visserij in het kader van herstel van deze vissoort. Nederland heeft niet veel schepen die gericht op kabeljauw vissen, maar is een schol- en tongvisserijland bij uitstek.
Mede door verlaging van het quotum lag de aanvoer van tong op de Nederlandse afslagen lag ruim 11% lager dan in het jaar 2000. Dat deed de gemiddelde prijs van deze culinair geliefde vissoort iets stijgen. De aanvoer van schol op de Nederlandse afslagen is licht gestegen. Veel schol en tong wordt geëxporteerd naar andere landen binnen Europa zoals Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Op de enige mosselveiling van de wereld in Yerseke werd in het jaar 2001 ruim een half miljoen mosseltonnen verkocht. Onze Zeeuwse mosselen zijn erg geliefd in België. De exportwaarde van mosselen naar onze zuiderburen betrof in 2001 ruim 60 miljoen Euro.

Ook de garnalenvisserij in de Noordzee kende een goed jaar. Er is ruim 11 miljoen kilo Hollandse garnalen aangevoerd. Voor garnalen werd ook meer betaald in het jaar 2001. De aanvoerwaarde van deze zogenaamde grijze garnaal kwam in de buurt van 44 miljoen Euro.

Evenals het jaar ervoor waren de biologische vangstadviezen voor de zogenaamde pelagische vissoorten zoals haring en makreel ook voor het jaar 2001 gunstig en dat heeft er in geresulteerd dat de aanvoer van beide soorten vrijwel gelijk zijn gebleven. Veel Hollandse Nieuwe wordt geëxporteerd naar Duitsland. Van de diepvriesvloot gaat het merendeel van de haring naar landen als China, Egypte en Nigeria.

Opvallend is de toename in aanvoer van wijting, schelvis, langoustine en poon. De stijging van poon is opvallend omdat deze soort normaal meer in zuidelijke wateren zwemt. Er zijn aanwijzingen dat de Noordzee warmer wordt en dat daardoor dergelijke zuidelijker soorten langzaam naar het noorden trekken.