Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Financiering politieke partijen

23 april 2002

Vandaag stuurt minister K.G.de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de notitie herijking subsidiëring politieke partijen naar de Tweede Kamer. De notitie bevat bouwstenen voor gedachtevorming en debat tot wijziging en aanvulling van de huidige wet. Centrale gedachte is de Wet subsidiëring politieke partijen uit te breiden tot een wet op de partijfinanciering. In de notitie herijking Wet subsidiëring politieke partijen doet de minister het voorstel om het systeem van de overheidsubsidie aan te passen. Tevens worden voorstellen gedaan om de regels over giften en partijsponsoring aan te scherpen. Een ander aspect is de mogelijkheid in de toekomst overheidssteun te gaan bieden aan lokale politieke partijen.
---

De belangrijkste voorstellen zijn:

De overheidssubsidie

* De bestedingsmogelijkheden van de overheidssubsidie zouden kunnen worden uitgebreid tot verkiezingscampagnes en andere 'wervende' activiteiten van politieke partijen.

* De subsidietoedeling zou moeten geschieden op basis van op de politieke partij uitgebrachte stemmen.

* Er zou ook een subsidiemogelijkheid moeten komen voor nieuwe politieke partijen die nog geen Kamerzetels hebben.

Giften en sponsoring

* Het bedrag waarboven giften openbaar moeten worden gemaakt, moet worden verlaagd tot 2.000 euro op jaarbasis.

* Ook giften van particulieren moeten openbaar worden.
* De openbaarmakingsvoorschriften zullen tevens moeten gelden voor aan de politieke partij gelieerde stichtingen en instellingen die in het belang van de partij werkzaamheden verrichten.
* Gegevens over giften worden voor het publiek toegankelijk gemaakt door publicatie in de Staatscourant en mogelijk op het internet.
* Overwogen moet worden om aan de niet-naleving van de openbaarmakingsvoorschriften sancties te verbinden in de vorm van vermindering of stopzetting van de subsidie.

* De vraag moet worden beantwoord of aan giften en sponsorinkomsten niet ook beperkingen moeten worden gesteld. Het bedrag dat een politieke partij totaal aan giften en sponsoring kan ontvangen, zou bijvoorbeeld niet meer mogen bedragen dan het bedrag aan overheidssubsidie van de partij. Een individuele natuurlijke of rechtspersoon zou op jaarbasis niet meer dan 10.000 euro aan een politieke partij mogen doneren.

Lokale politieke partijen

Ook zogenoemde lokale partijen zouden overheidssteun moeten krijgen. Het eindperspectief zou dan een alomvattende wettelijke regeling inzake de financiering van politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in respectievelijk gemeenteraden, provinciale staten en de Staten-Generaal. Vooruitlopend op een langere termijnoplossing kan een eerste stap zijn een gelijkwaardige toegang tot de mogelijkheden van scholing en vorming voor alle politieke ambtsdragers.

Onafhankelijk orgaan

Bezien moet worden of op termijn een onafhankelijk orgaan kan worden belast met de uitvoering van de wetgeving over partijfinanciering en met het toezicht op de naleving van de voorschriften.

Over de suggesties in de notitie zal overleg worden gevoerd met de Tweede Kamer, VNG/IPO en de politieke partijen.

---