Ingezonden persbericht

ISO wil beter leven voor studenten

UTRECHT, 20020423 -- Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) vindt dat de student een beter leven moet krijgen, met name de huisvestingsmogelijkheden en de financiële situatie van studenten moeten sterk worden verbeterd. "Studenten zijn jarenlang het kind van de rekening geweest: het onderwijs is uitgekleed, ze leven in slechte huizen en moeten bezuinigen op eten. Dit moet veranderen", aldus bestuurslid Hartgers van het ISO.

Het ISO pleit voor ruimere studiefinanciering en splitsing van de kosten voor levensonderhoud en studie. Studenten moeten op dit moment teveel werken financieel te kunnen rondkomen Hierdoor kunnen studenten niet de tijd aan hun studie besteden die nodig is. Hartgers: "Een student zou 40 uur per week moeten kunnen studeren, door de financiële druk is dit nu onmogelijk". Daarnaast blijkt uit onderzoek van het ISO dat 40% van de studenten moet bezuinigen op eten.

Ook de studentenhuisvesting moet beter, het wordt tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. Er moeten meer starterswoningen en studentenhuizen komen. Momenteel blijven starters namelijk 'hangen' in studentenkamers. Daarnaast moet het voor huiseigenaren fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt om kamers te verhuren aan studenten.

Door de invoering van de MUB (Wet op de Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie) in 1997 is de invloed van studenten op hun eigen studie geheel verdwenen, zo blijkt uit een bezinning die afgelopen jaar is gehouden. Het ISO pleit voor meer instemmingsrechten en betere mogelijkheden tot scholing. Kwalitatief goed onderwijs is van het grootste belang voor studenten. Juist zij weten op welke manier er iets verbeterd kan worden, maar hebben nu geen mogelijkheden om dit te bereiken

Hartgers: "De politiek is nu aan zet. Als we in Nederland onze internationale voorsprong willen behouden, moet er geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs."

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht