Ministerie van Economische Zaken



Nederlandse werklandschappen worden mooier

NVTL-congres markeert nieuwe koers:
Nederlandse werklandschappen worden mooier

Het moet afgelopen zijn met de troosteloze bedrijventerreinen in Nederland. Dat is de uitgesproken bedoeling van het kabinet, provinciale en lokale overheden, ontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten. Op vrijdag 21 februari 2002 werd vanuit het Nederlands Architectuurinstituut NAi, tijdens het Congres Werklandschappen van de NVTL, Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur, een duidelijke koers gekozen.

In de afgelopen veertig jaar zijn tienduizenden hectare bedrijventerreinen aangelegd zonder enige samenhangende visie op architectuur of aandacht voor landschapsinrichting. De resultaten daarvan zijn de talloze grauwe, onherbergzame bedrijventerreinen, langs snelwegen of aan stadsranden, waar buiten werktijden voor niemand iets te zoeken valt. Daar moet hoognodig verandering in komen, zeker nu in de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening is voorzien dat in de komende jaren behoefte zal ontstaan aan nog eens ruim 50.000 hectare bedrijventerreinen in Nederland.

Voor de NVTL is het werklandschap het jaarthema in 2002. In dat kader ook werd het congres in Rotterdam georganiseerd. De deelnemers werden welkom geheten en in het onderwerp ingeleid door de directeur van het NAi Aaron Betsky, de voorzitter van de NVTL Jhon van Veelen en de dagvoorzitter van het congres Harry Mens. De eerste presentatie was van mr. E.J. de Vries, plaatsvervangend directeur-generaal Ondernemingsklimaat van het ministerie van Economische Zaken. Hij besprak het project Architectuur en Bedrijventerreinen, een van de tien 'Grote Projecten'uit de architectuurnota Ontwerpen aan Nederland, Architectuurbeleid 2001-2004. Vervolgens werden drie voorbeelden getoond van werklandschappen die het resultaat van overwogen landschapsinrichting zijn. Drs. C. Smilde, directeur van Schiphol Real Estate, besprak het terrein van luchthaven Schiphol, ir. P. van Beek, landschapsarchitect bij Paul van Beek Landschappen BNT in Amsterdam, het terrein van Corus in de duinen bij IJmuiden en ing. H.H.J. Janse, managing director van softwarehuis SAS, besprak het landgoed annex landhuis Oud Bussem in Huizen.

De conclusies werden op een rij gezet door ir. S. Thijsen, lid van de Raad van Bestuur van Grontmij N.V. 'Het is bijna te mooi om waar te zijn,' aldus Thijsen. 'We hebben prachtige voorbeelden gezien van terreinen van één ondernemer, die zelf de baas op dat terrein is. Op zo een terrein kan zich wel allerlei complexiteit voordoen, maar dat zijn toch andere situaties dan we in negentig procent van het waarneembare deel van het werklandschap tegenkomen. Op kleinere schaal is het een spel - met een veel moeilijker te voospellen uitkomst - van gemeentelijke en provinciale krachten en van ondernemers en vergunningverleners. Uit dat spel komt niet een mooi evenwicht naar voren, maar een verstoorde balans, waarbij geen dominante strategie is aan te geven. Juist daarom ook is de professionaliteit en de deskundigheid van de opdrachtgever zo belangrijk om tot kwaliteit te komen. Het zal dan ook nu de kunst zijn, om die individuele krachten van opdrachtgevers tot een collectiviteit op lokaal bestuurlijk niveau te maken.'

De eerstvolgende activiteit in het kader van het NVTL-jaarthema Werklandschappen, tevens gerelateerd aan het project Architectuur en Bedrijventerreinen, is de Nationale Projectenmarkt Werklandschappen op dinsdag 23 april 2002 in het Euretco Expo Center in Houten. Tijdens deze projectenmarkt, die de NVTL in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken organiseert, zal minister Jorritsma de eerste drie stimuleringspremies toekennen aan projecten op het gebied van werklandschappen. Alle Nederlandse gemeenten kunnen daarvoor tot 15 maart projectplannen indienen. Zie