Ingezonden persbericht


Vandaag is Niet-stemmers" verschenen.

ISBN: 90 377 0098 5
205 paginas, prijs EUR 19,90

Hieronder volgt een beknopte samenvatting. Wilt u meer weten, raadpleeg onze website: http://www.scp.nl/boeken/titels/2002-6/nl/metainfo.htm

Niet-stemmers. Mensen in achterstandsposities, die apathisch of cynisch tegenover de politiek staan en weinig bij de maatschappij betrokken zijn. Klopt dat beeld?

Voor deze publicatie zijn kiesgerechtigden die niet van plan zijn te gaan stemmen benaderd met enquêtes, uitgebreide interviews en, samen met stemmers, via discussiegroepen. De achtergronden en beweegredenen van niet-stemmers blijken veel gevarieerder dan doorgaans aangenomen. Het politieke cynisme is wel aanzienlijk, maar leest men over de achterliggende politieke ervaringen en de zorgen en aspiraties van de 'cynici', dan verliest dat kenmerk snel aan zeggingskracht.

Met elkaar pratend over politiek, blijkt het onderscheid tussen stemmers en niet-stemmers flinterdun - en tonen niet-stemmers zich geneigd om toch maar (weer eens) te gaan stemmen. Protestpartijen kunnen niet-stemmers misschien effectief kortstondig mobiliseren; een blijvend bezoek van het stemlokaal lijkt toch eerder gegarandeerd door voldoende gelegenheden waarin parlementaire politiek voor burgers een onderwerp is van serieus gesprek en gemeenschappelijke zorg.

Dit was een bericht van de attenderingsservice van de website van het Sociaal en Cultureel Planbureau. U wordt bij elke nieuwe publicatie geattendeerd op het verschijnen ervan. Wilt u in het vervolg niet meer geattendeerd worden, dan kunt u zichzelf afmelden op onze website http://www.scp.nl/abonneer/abonneer.htm)