Nieuw-Vlaamse Alliantie

Jan Loones dringt aan op vluggere wegwerking natuurachterstand in West-Vlaanderen (22/04/02)

Tijdens de zitting van de Commissie voor Leefmilieu, Natuurbehoud en Ruimtelijke Ordening van 28 maart ll., vertolkte N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones in een vraag om uitleg aan minister Dua de bezorgdheid van de vzw Natuurpunt West-Vlaanderen in verband met het voorstel tot afbakening van het VEN (Vlaams Ecologisch Netwerk), eerste fase.

De volksvertegenwoordiger wees onder meer naar de standpunten van Natuurpunt, en haar aanklachten over de zwakke bedeling van de provincie West-Vlaanderen.
Zo werden slechts 43% van de 19.000 ha die aan de provincie als taakstellende oppervlakte zijn toebedeeld als VEN-gebied afgebakend (in vergelijking met de respectievelijke 58%, 72%, 71% en 83% bij de overige 4 provincies)
Samen met Natuurpunt West-Vlaanderen maakt Jan Loones zich dan ook zorgen over deze evolutie, en vreest dat op die manier niet de natuurachterstand in West-Vlaanderen niet snel genoeg wordt weggewerkt.

De minister zei dat de niet-proportionele percentages te wijten zijn aan het feit dat de Gewenste Agrarische Structuur (GAS) in West-Vlaanderen momenteel onvoldoende ruimte laat voor een afbakening VEN, eerste fase.
De minister beloofde in een volgende fase een inhaaloperatie voor West-Vlaanderen uit te voeren, in samenspraak met haar collega-minister van Ruimtelijke Ordening (in geval er bestemmingswijzigingen komen).

De volksvertegenwoordiger vroeg meer prioriteit voor de Westhoek bij de aanduiding van nieuwe natuurgebieden, en verwees daarbij naar de waardevolle gebieden zoals de IJzervallei, de Handzamevallei, de West-Vlaamse heuvelzone en de komgronden van Lampernisse.

De minister antwoordde dat bij de vaststelling van de gewestplannen slechts heel weinig oppervlakte in de Westhoek als natuurgebied werd aangeduid.
De minister weet dit niet enkel aan het feit dat een aanzienlijke oppervlakte van de Westhoek een belangrijk landbouwgebied is, maar ook aan het feit dat de gewestplannen, die betrekking hadden op de Westhoek, als laatste vastgesteld werden, waarbij het quotum aan natuurgebied door andere gewestplannen was opgebruikt.

Dat ontlokte aan de volksvertegenwoordiger de oprisping dat hij hoopt "dat we nooit meer zullen worden geconfronteerd met redeneringen waarbij eerst het centrum van het land wordt bekeken, en waarbij men dan pas kijkt of de ruimtebalans wordt gehaald, om vervolgens te zeggen dat de problemen in West-Vlaanderen door West-Vlaanderen zelf moeten worden opgelost".

Auteur:
Vlaams Parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones