Akzo Nobel

Nettoresultaat Akzo Nobel in eerste kwartaal 9% hoger

Groei bij Pharma voortgezet; daling bij Coatings en Chemicals afgezwakt

Arnhem, 23 april 2002 Akzo Nobels nettoresultaat in het eerste kwartaal van 2002 is EUR 234 mln, een stijging van 9% vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Per saldo vertoonden de doorlopende activiteiten van alle drie de groepen betere resultaten. Het bedrijfsresultaat was 4% hoger en de financieringslasten waren aanzienlijk lager, verklaarde Fritz Fröhlich, Chief Financial Officer van Akzo Nobel. Pharma zette de groei voort, terwijl de neerwaartse trend bij Coatings en Chemicals is afgezwakt. Wij merken nu duidelijk het profijt van onze evenwichtige portfolio.

Pharma: groei voortgezet
De omzet van Pharmas doorlopende activiteiten steeg met 13% naar EUR 1 miljard. Fröhlich: Organon, actief op het gebied van de humane gezondheidszorg, vertoonde wederom een sterke groei. De omzet in de Verenigde Staten was 17% hoger. In dit land wordt nu meer dan een derde van Organons wereldwijde omzet behaald. Remeron®, Puregon® en Livial® droegen hieraan bij met een meer dan 20% hogere omzet dan in het eerste kwartaal van 2001. Wij hebben Arixtra® geïntroduceerd in de VS en hebben marketinggoedkeuring gekregen voor Europa. Ook zijn wij begonnen met de marktintroductie van het nieuwe anticonceptiemiddel NuvaRing®.
Wij wachten nog op de uitspraak in de rechtszaken die we hebben aangespannen in verband met de mogelijke concurrentie die Remeron® kan ondervinden van generieke geneesmiddelen. Aangezien deze zaken nog onder de rechter zijn, kunnen wij daar verder niet op ingaan. Naar aanleiding van de uitgestelde introductie van het nieuwe antidepressiemiddel Ariza deelde hij mede: De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft een aantal vragen gesteld. De volgende maand zal Organon de gevraagde additionele informatie verstrekken aan de FDA. Naar verwachting zal het product dit jaar niet meer op de markt komen.
Intervet, Akzo Nobels business unit actief op het gebied van de diergezondheidszorg, hield het groeipatroon vast met een omzetstijging van 7%. Diosynth, producent van complexe actieve farmaceutische ingrediënten, behaalde een omzetstijging van 9% en blijft investeren in verdere groei.

Resultaat Coatings licht gestegen
De eerder aangekondigde herstructureringsprogrammas liggen op schema. Fröhlich: Later in het jaar zullen we hiervan de vruchten gaan plukken. In dit kwartaal laten omzet, marges en bedrijfsresultaat van de doorlopende Coatings-activiteiten een lichte stijging zien, ondanks hogere pensioenlasten. Decorative Coatings vertoonde een verbetering, terwijl Marine & Protective Coatings en Car Refinishes hun positieve ontwikkeling voortzetten. De industriële activiteiten lieten een gemengd beeld zien. In april hebben wij een contract getekend om de wereldwijde activiteiten op het gebied van scheeps- en vliegtuiglakken van U.S. Paint over te nemen. Het productenassortiment omvat onder andere het bekende merk AWLGRIP® voor scheepsverven. Deze acquisitie betekent een uitbreiding van onze positie in scheepsverven en vliegtuiglakken.

Chemicals: neerwaartse trend afgezwakt dankzij herstructurering De kostenbesparingsprogrammas bij Chemicals vorderen goed en dragen bij aan de resultaten, die iets hoger waren dan vorig jaar. Fröhlich: Hogere pensioenkosten en een lagere afzet werden meer dan gecompenseerd door het gunstige effect van kostenbesparingen en lagere grondstof- en energieprijzen. Vooral Catalysts en Functional Chemicals vertoonden een sterke verbetering. De overige activiteiten hadden te lijden van de zwakke economie in de VS en de malaise in de PVC-industrie.
Dit kwartaal is de omzet van de hydroprocessing-katalystoren (HPC) met een hogere toegevoegde waarde toegenomen door de nieuwe Europese eisen voor een lager zwavelgehalte van dieselolie.

Verbeterde financiële positie
Fröhlich voegde hieraan toe dat per saldo de financiële lasten van Akzo Nobel aanzienlijk zijn verminderd. Wij hebben onze balanspositie versterkt en trekken profijt van de lagere kortetermijnrente en de verminderde nettoschuldenlast.
De vorig jaar aangekondigde herstructureringsprogrammas worden met kracht doorgevoerd bij Coatings en Chemicals. In het eerste kwartaal is het aantal arbeidsplaatsen bij deze groepen met ca. 400 verminderd. Per saldo is het totale personeelsbestand van Akzo Nobel met 300 toegenomen, vooral dankzij de sterke groei bij Pharma.

Verwachtingen herbevestigd - nettoresultaat1 boven recordjaar 2000 Akzo Nobel handhaaft de verwachtingen voor het jaar 2002. Fröhlich: Wij bevestigen de eerder uitgesproken verwachting dat onze voortgaande interne programmas voor forse resultaatverbetering ertoe zullen leiden dat het nettoresultaat voor 2002 hoger zal uitkomen dan in het recordjaar 2000. Wij veronderstellen hierbij dat de economie weer zal gaan groeien in de tweede helft van dit jaar en dat er geen belangrijke wijzigingen in de valutakoersen zullen optreden.


1 Exclusief buitengewone en incidentele resultaten

Akzo Nobel, met hoofdkantoor in Arnhem, levert wereldwijd producten voor de gezondheidszorg, verven en lakken en chemische producten. Over 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet EUR 14 miljard. De onderneming telt meer dan 66.000 medewerkers in 80 landen. De financiële resultaten over het tweede kwartaal worden op 24 juli 2002 bekendgemaakt.

Internet: www.akzonobel.nl

Corporate Media Relations: tel. 026 366 4343