COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

CTZ bewaakt publieke doelen binnen marktomgeving

In de net uitgebrachte Position paper heeft het College van toezicht op de zorgverzekeringen (CTZ) zijn toezichtsvisie uitgewerkt in relatie tot de nota 'Vraag aan bod'. In deze nota heeft het kabinet zijn standpunt over de hoofdlijnen van de vernieuwing van het zorgstelsel neergelegd.

Ook in het toekomstige zorgstelsel blijft de overheid verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van goede en betaalbare zorg voor iedereen. Het realiseren van deze publieke belangen wil het kabinet in belangrijke mate overlaten aan marktpartijen, waaronder de zorgverzekeraars. Dit heeft ook belangrijke gevolgen voor het toezicht op de uitvoering van de zorgverzekeringen.

Bewaken publieke doelen
In de visie van het CTZ is het cruciaal dat juist wanneer er sprake is van meer marktwerking, er wettelijk toezicht is op de rechtmatige en doelmatige uitvoering om te bewaken dat publieke doelen worden bereikt. Het CTZ biedt zo tegenwicht tegen ongewenste effecten van marktwerking. Voorkomen moet worden dat zorgverzekeraars 'onverantwoorde besparingen' doorvoeren ten koste van de aanspraken van hun verzekerden.

Bijdragen aan markttransparantie
Om de zorgverzekeringsmarkt en de markten van het zorgaanbod goed te laten werken is het belangrijk dat alle partijen beschikken over voldoende en juiste informatie. Het CTZ bewaakt of de zorgverzekeraar zijn verzekerden juist en volledig informeert over hun rechten en plichten en voldoende controleert of de door hem gecontracteerde aanbieders hetzelfde doen.

Aanvullend op marktwerking
Volgens 'Vraag aan bod' behoort binnen een beheerste kostenontwikkeling het bewaken en controleren van de doelmatige uitvoering van de zorgverzekering en de doelmatige zorgverlening primair via markt te gebeuren. In aanvulling op de marktwerking ziet het CTZ toe op de doelmatigheid en gaat zich met name richten op situaties waar marktwerking onvoldoende prikkels biedt voor doelmatigheid. Ook kan de doelmatigheid op grond van de publieke doelstellingen een andere zijn dan de doelmatigheid van de zorgverzekeraar. Het CTZ richt zich met name op de eerste vorm van doelmatigheid.

Continuïteit
Naarmate zorgverzekeraars meer financieel risico gaan lopen, is toezicht op hun continuïteit belangrijker. Nu en in de toekomst is dit onderdeel van het werk van het CTZ.

Eigen verantwoordelijkheid zorgverzekeraars
Het CTZ gaat uit van de eigen verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars voor de rechtmatige en doelmatige uitvoering. Naar verwachting neemt de beleidsruimte voor zorgverzekeraars toe en is sprake van minder gedetailleerde regelgeving. Het toezicht door het CTZ is er dan meer op gericht te bewaken dat de uitvoering door de zorgverzekeraars binnen de wettelijke kaders blijft. Uiteraard houdt het CTZ in zijn beoordeling rekening met bijzondere omstandigheden. Het CTZ blijft bewaken of de toedeling en besteding van publieke middelen juist is en of verzekeraars daartoe op goede wijze zelf verslag van doen.

Rol zorgverzekeraar in stelsel
In 'Vraag aan bod' vervult de zorgverzekeraar een belangrijke rol temidden van andere marktpartijen. Het CTZ rekent het tot zijn taak om met het oog op de borging van de publieke belangen te blijven toetsen of zorgverzekeraars deze rol ook daadwerkelijk (kunnen) vervullen. Het CTZ geeft daarover signalen af richting het bestuur.


---

Noot aan de redactie/