CBS

Consumentenvertrouwen opnieuw lager

Het consumentenvertrouwen is in april opnieuw gedaald. De vertrouwensindex ligt vijf punten lager dan in maart, op -14. Dit is de laagste waarde sinds begin 1994. Consumenten zijn nu pessimistischer dan in oktober vorig jaar, na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De daling in april hangt vooral samen met een negatiever oordeel over het economisch klimaat. In minder sterke mate speelt ook een rol dat consumenten minder positief zijn over hun eigen financiële positie en over het doen van grote aankopen. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuur Onderzoek van het CBS.

Koopbereidheid verder gedaald
De koopbereidheid van consumenten is in april verder gedaald. Ook in de voorgaande drie maanden was al sprake van een daling ten opzichte van de voorgaande maand. De koopbereidheid is nu uitgekomen op het laagste niveau sinds december 1996. De koopbereidheid is één van de twee onderdelen waaruit de index van het consumentenvertrouwen is samengesteld. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en over het doen van grote aankopen. Terwijl de toekomstverwachtingen over hun financiële situatie vrijwel niet veranderen, zijn consumenten iets negatiever over hun financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Het percentage respondenten dat zegt aan het eind van de maand geld over te houden is de afgelopen maanden licht teruggelopen. Tegelijkertijd geeft een toegenomen aantal consumenten aan dat de prijzen de afgelopen twaalf maanden sterk zijn gestegen. Kopers vinden de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen. Het percentage consumenten dat de tijd gunstig vindt voor de aanschaf van bijvoorbeeld televisies en computers is de laatste maanden gedaald tot 15 procent. Ruim 25 procent vindt de tijd inmiddels ongunstig. Dergelijke percentages zijn eind 1993 voor het laatst voorgekomen.

Oordeel economisch klimaat opnieuw negatiever geworden Het oordeel van de consument over de economische toestand is in april beduidend negatiever dan in de voorgaande maand. Ook in maart was dit het geval. Zowel de verwachtingen voor de komende tijd als het oordeel over de afgelopen twaalf maanden vallen negatiever uit. Het oordeel over het economisch klimaat is het tweede onderdeel waaruit de indicator voor het consumentenvertrouwen is opgebouwd.

Technische toelichting
De index van het consumentenvertrouwen geeft aan in hoeverre huishoudens vinden dat het economisch gezien beter of slechter gaat. Het consumentenvertrouwen wordt bepaald op basis van de mening van huishoudens over het algemene economische klimaat en over de eigen koopbereidheid. Maandelijks worden hierover in het Consumenten Conjunctuuronderzoek (CCO) vijf vragen gesteld aan ongeveer duizend personen. Daarnaast bevat het CCO onder andere vragen over de verwachtingen voor de werkloosheid en de inflatie en over het spaargedrag en aankoopplannen van huishoudens. De ondervraagden kunnen vinden dat het beter gaat (de 'optimisten'), dat het slechter gaat (de 'pessimisten') of dat de situatie gelijk blijft. Als er evenveel optimistische als pessimistische consumenten zijn, heeft de index de waarde nul. Een waarde van tien betekent dat de optimisten een meerderheid van tien procent hebben ten opzichte van de pessimisten. Twee van de vragen gaan over de economische situatie in het algemeen. Het CBS berekent uit de antwoorden hierop de indicator van het economisch klimaat. De overige drie vragen gaan over de financiële situatie van het eigen huishouden. Daaronder is ook de vraag of de tijd gunstig is voor aankopen van duurzame goederen. De antwoorden op deze drie vragen worden samengevat in de indicator van de koopbereidheid. Het Consumenten Conjunctuur Onderzoek wordt vanaf mei 2000 medegefinancierd door de Europese Gemeenschap.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. drs. G. Buiten, tel. (070) 337 47 78.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-080
23 april 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht