Rijksuniversiteit Groningen

'Hongaarse literaire salon' in Groningen

Welke Nederlandse literatuur leest men in Hongarije? Hoe wordt de Hongaarse literatuur hier ontvangen? Deze vragen komen aan de orde tijdens een 'Hongaarse literaire salon' op dinsdag 23 april 2002, waarbij een violist voor muzikale omlijsting zorgt. Er is tegelijkertijd ook een tentoonstelling van werken van twee Hongaarse kunstenaars te zien.

Mária Czibere, docente aan de opleiding Hongaarse taal- en letterkunde aan de Faculteit der Letteren opent de literaire middag. Centraal staan twee lezingen. De eerste, getiteld 'Wat lezen de Hongaren graag uit de Nederlandse literatuur in het Hongaars?', wordt gehouden door drs. Erika Winkler, oud-docente van de afdeling Neerlandistiek aan de protestantse Gáspár Károlyi Universiteit te Budapest. Zij illustreert haar lezing met fragmenten uit werken in het Nederlands en hun Hongaarse vertaling.

Hierna geeft dr. J. Jastrzebska, verbonden aan de Faculteit der Letteren, een lezing over de ontvangst van de Hongaarse literatuur in Nederland in de afgelopen twintig jaar. Zij geeft voorbeelden en bespreekt hun Nederlandse vertaling. Het programma wordt die middag muzikaal omlijst door de violist László Bally, werkzaam bij het Nederlands Promenade Orkest te Amsterdam.

In de expositieruimte hangt het grafische werk van twee Hongaarse kunstenaars. Er zijn foto's van Petra Fümes, studente aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en lithografieën van Tamás Cselényi, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Op 23 april 2002 zullen er ook schilderijen van Cora-Lisa Sütö te zien zijn. Zij is kunstenares en studeert thans aan de Faculteit der Letteren.

De opleiding Hongaarse taal- en letterkunde is onderdeel van de afdeling Finoegrische talen en culturen. Behalve het Hongaars vallen daar het Fins, het Laps en het Estisch onder. In Nederland biedt de Rijksuniversiteit Groningen als enige universiteit de mogelijkheid in de Finoegrische talen Fins en Hongaars een universitaire graad te behalen.

Datum en tijd

dinsdag 23 april 2002, 15.30 uur

Titel

Hongaarse literaire salon

Plaats

Tentoonstellingsruimte Harmoniecomplex, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Informatie

Joke van Kuijk, tel. (050)363 73 70 (di-wo-do) en dr. Mária Czibere, Finoegristiek, tel. (050)363 57 10, of
www.let.rug.nl/finoegristiek/news/actueel

Symposium