Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 16 april 2002/ jvdm/ba

Dr. D. Dolman opent de tentoonstelling
En dan barst de strijd weer los...
De verkiezingscampagnes in de twintigste eeuw

De heer D. Dolman, voormalig Voorzitter van de Tweede Kamer opent op dinsdag 23 april 2002 om 17.00 uur de tentoonstelling 'En dan barst de strijd weer los... De verkiezingscampagnes in de twintigste eeuw'. De tentoonstelling toont zo'n 50 affiches, propagandamateriaal en verkiezingsprogramma's. Verder is er een film te zien over de ontwikkelingen in de verkiezingscampagnes in de vorige eeuw. Voorafgaand aan de opening organiseert de Kamer om 15.00 uur een symposium over de veranderende verkiezingscampagnes in de twintigste eeuw. De opening heeft plaats in de Statenpassage; het symposium in de bistro van het gebouw van de Tweede Kamer.

De context waarbinnen de partijen hun campagnes voor de Tweede-Kamerverkiezingen voeren, is in de twintigste eeuw ingrijpend van karakter veranderd. De tentoonstelling geeft een beeld van die veranderende verkiezingscampagnes en bestaat uit twee delen. Het ene deel toont de verkiezingsprogramma's, de strooibiljetten en de 'spiegeltjes en kraaltjes'. Het zwaartepunt ligt hier bij de verkiezingsaffiches. Zij weerspiegelen de veranderingen het best. De ideologisch geladen kunstwerken vol symboliek hebben plaatsgemaakt voor de koppen van lijsttrekkers in een uitgekiende huisstijl. De technologische ontwikkelingen, die het bereik van de campagnes vergroten, worden behandeld in het tweede deel. Dit deel bestaat uit een speciaal door het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) vervaardigde film.

Het symposium 'De veranderende verkiezingscampagnes in de twintigste eeuw' organiseert de Tweede Kamer in samenwerking met het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Universitair hoofddocent Politicologie van de Universiteit van Amsterdam, dr. Ph. Van Praag houdt een lezing over 'campagnevoering: van voetvolk naar war-room'; directeur van het DNPP, dr. G. Voerman spreekt over 'verkiezingsaffiches: van kunstwerk naar pakpapier'. Verder wordt tijdens het symposium de prijs voor het beste verkiezingsaffiche voor de Tweede-Kamerverkiezingen 2002 uitgereikt.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Universiteitsmuseum en Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij de tentoonstelling is een boek verschenen getiteld 'Om de stembus...Verkiezingsaffiches 1918 1998' geschreven door D.J. Elzinga en G. Voerman. Dit boek is voor ¤ 20 te koop in de winkel van de Tweede Kamer.

De tentoonstelling is tot en met 12 juli 2002 te bezichtigen op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur in de Statenpassage van de Tweede Kamer (ingang Lange Poten 4). De toegang is gratis.

Meer informatie over de tentoonstelling kunt u krijgen bij Jacqueline van der Mark, dienst Communicatie, telefoon 070 318 2161.

Bruikleengevers:

Atlas van Stolk, Rotterdam
Bibliotheek Tweede Kamer, Den Haag
Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, Groningen Gemeentearchief Rotterdam
Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, Amsterdam Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Amsterdam Katholiek Documentatiecentrum, Nijmegen