Koninklijke bibliotheek

De lof van het boek:
Tiele-lezing in de Koninklijke Bibliotheek

De Dr. P.A. Tiele-Stichting en de Koninklijke Bibliotheek nodigen u uit voor de eerste Tiele-Lezing. Hiermee wordt het startsein gegeven voor een nieuwe reeks jaarlijkse Tiele-lezingen over actuele en interessante thema's uit de geschiedenis van het boek. Prof.dr. P.G. Hoftijzer bijt het spits af met zijn lezing:
De lof van het boek

De lezing zal worden gehouden op donderdag 23 mei 2002 om 16.00 uur in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De toegang is gratis. Na afloop wordt een drankje aangeboden.

De uitvinding van de boekdrukkunst heeft door de eeuwen heen altijd veel bewondering geoogst. Een interessante vraag is evenwel welke argumenten men hiervoor aanvoerde, in hoeverre opvattingen over de zegeningen van het gedrukte woord voortkwamen uit een specifieke overtuiging. Anderzijds waren er ook mensen die vonden dat de drukpers niets dan narigheid in de wereld had gebracht. Hoe zijn zij tot hun mening gekomen? In deze eerste Tiele-Lezing zal worden ingegaan op de ideologische motivatie van de (anti-)lof van de boekdrukkunst.

Prof. dr. P.G. Hoftijzer (1954) is universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar vanwege de Dr. P.A. Tiele-Stichting in de geschiedenis van boekhandel en uitgeverij aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde vooral over het Nederlandse boekenbedrijf in de zeventiende en achttiende eeuw.

Koninklijke Bibliotheek,
Prins Willem-Alexanderhof 5,
2595 BE Den Haag.

Dr. P.A. Tiele Stichting.
Stichting ter bevordering van de wetenschap van het boek en de drukkunst en de daarmee samenhangende technieken. Secretariaat p/a Universiteitsbibliotheek van Amsterdam, Singel 425,
1012 WP Amsterdam,
tel. 020-5252003.

17 april 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland