Gemeente Delfzijl

INFORMATIE

16 april 2002

Kranslegging verzetsmonument Het Zwaantje

Op dinsdag 23 april leggen leerlingen van de christelijke basisschool De Zaaier om ongeveer 16.30 uur een krans bij het verzetsmonument Het Zwaantje aan het Johan van den Kornputplein in Delfzijl. Voorafgaande aan de kranslegging is er om 16.00 uur een plechtigheid in het gemeentehuis.

Tijdens de plechtigheid houden wethouder A. J. Huisman en schooldirecteur B. Veentjer een toespraak en dragen leerlingen van basisschool De Zaaier een gedicht voor. Leerlingen van De Zaaier verzorgen de kranslegging, leerlingen van vijf andere scholen leggen rozen bij het monument. Na de kranslegging wordt het Wilhelmus gezongen, onder muzikale begeleiding van de Brass-Band Music Joy.

Het verzetsmonument Het Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Het Zwaantje. De verzetsgroep was vanaf 1940 actief. Wegens verraad in 1943 hield de verzetsgroep noodgedwongen op te bestaan. Vorig jaar april overleed het langstlevende lid van de verzetsgroep. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert een van de scholen de herdenking. Dit jaar organiseert de christelijke basisschool De Zaaier de herdenking.