Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Stalking bekende personen vaak langdurig

Stalking van bekende personen blijkt vaak jaren te duren. Stalkers die politici lastigvallen hebben andere motieven dan belagers van musici, schrijvers en acteurs. Bekende personen gaan meestal niet naar de politie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving waaraan bekende personen hun medewerking verleenden. De onderzoekers lichten hun bevindingen toe op 24 april tijdens Bessensap, de bijeenkomst voor wetenschap en pers, op de Floriade. Tijdens Bessensap presenteren nog twintig andere wetenschappers hun onderzoeken.

In een anoniem onderzoek vulden 35 politici, musici, acteurs en schrijvers vragenlijsten in en gaven mondelinge interviews af. Stalkers blijken politici lastig te vallen, omdat zij kritiek hebben op hun beleid en beslissingen. Bij acteurs, musici en schrijvers is de stalker verliefd of denkt deze dat de bekende persoon verliefd is op hem of haar. Dit type stalkers benadert het slachtoffer vaker dan stalkers van politici. Politici worden weer vaker dan de andere slachtoffers bedreigd.

Politici melden dat praten met de stalker soms effect heeft. Musici, acteurs en schrijvers ervaren het tegenovergestelde. Sommige belagers gaan door met het telefonisch lastigvallen van hun slachtoffer vanuit het psychiatrisch ziekenhuis of het huis van bewaring.

Stalkers van zowel politici als van andere bekende personen blijken vaak te lijden onder psychische stoornissen, eenzaamheid en verbroken relaties. Van alle stalkers leeft circa 80% alleen. Ongeveer een derde van de stalkers is eerder onder psychiatrische behandeling geweest. Sommige respondenten worden dag en nacht gebeld, soms tot 150 keer per etmaal toe. Anderen hebben last van stalkers die constant voor hun deur posten, bij hun voorstellingen op de eerste rij zitten, hen talloze brieven en e-mails sturen of hun familie en vrienden lastigvallen.

Bekende personen zijn huiverig om naar de politie of naar de rechter te stappen. Waarschijnlijk omdat dit ongewenste publiciteit kan betekenen. Uit het onderzoek blijkt dat de bekende personen die wél naar de politie gaan niet altijd tevreden zijn over hun behandeling. De politie doet vaak niets met hun melding of stuurt de melder van het kastje naar de muur. De politie heeft echter dankzij de Wet Belaging meer mogelijkheden dan twee jaar geleden. Zo kan de politie de stalker buiten heterdaad aanhouden en hem vastzetten.

Nadere informatie:
Mr. dr. Marijke Malsch van het NSCR zal op 24 april het onderzoek toelichten tijdens Bessensap. Vanaf dinsdag 23 april, na 10.00 uur is zij bereikbaar onder tel. 071 5278514 of 071 5278527.

Het boek verschijnt als: Malsch, M., Visscher, M., & Blaauw, E. (2002). Stalking van bekende personen. Den Haag: Boom Juridische uitgevers. NSCR-reeks nr. 2

Bessensap is een besloten bijeenkomst, dit jaar op de Floriade, voor journalisten en onderzoekers onder het motto 'wetenschap ontmoet pers'. De dag begint met cambridge-debatten. In de middag presenteren wetenschappers zo aantrekkelijk mogelijk hun onderzoek. Tijdens de afsluitende borrel vindt de uitreiking plaats van de Eureka! prijzen 2002. Meer informatie en aanmelding (er zijn voor journalisten nog enkele plaatsen beschikbaar) via: http://www.nwo.nl/bessensap

02-16


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet nieuws http://www.nwo.nl/nieuws
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein