Ingezonden persbericht

Amsterdam 22 april 2002
persbericht -persbericht-persbericht-persbericht-persbericht-

Vluchtelingen vallen buiten de boot
(in de hofvijver)

Op 23 april om 13.45 uur zal aan de vaste kamercommissie van Justitie een petitie worden aangeboden door verschillende vluchtelingenorganisaties. De ontruimingen van vluchtelingen door de gemeenten zijn in volle gang, het is aan Den Haag om hier een halt toe te roepen.

Mensen die al negen jaar hier zijn, schoolgaande kinderen die hun zogenaamde 'land van herkomst' nog nooit hebben gezien. Mensen die niet terug kunnen naar waar ze vandaan komen, zij het uit angst voor vervolging of vanwege bureaucratische onmogelijkheden opgeworpen door de ambassades, overheden en anderen.

Maar zegt de overheid: deze mensen zijn uitgeprocedeerd, met andere woorden, daar hoeven we als Nederland geen enkele verantwoording voor te nemen.
Nee dus!
We roepen de politiek en de gemeente op om eerst te denken, dan te doen. Wat gaat er met deze mensen gebeuren, waar moeten ze heen. Op straat zetten is geen oplossing!

Het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen zal aansluitend op symbolische wijze duidelijk maken hoe deze mensen buiten de boot vallen. Wij nodigen u dan ook uit om
dinsdag 23 april hierbij aanwezig te zijn

PETITIE

Dagelijks worden wij geconfronteerd met de nood van vluchtelingen die in onze steden en dorpen op straat gezet worden. Omdat zij om verschillende redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst, zoeken zij overlevingsmogelijkheden in Nederland.

Deze situatie is onaanvaardbaar. Zij is op korte termijn schadelijk voor het welzijn van de betrokkenen en belastend voor de sociale omgeving waarin zij verkeren en op lange termijn ondermijnt zij de cohesie van onze samenleving en onze rechtsstaat.

Daarom vragen wij:


·Geen vluchtelingen op straat uit risico- landen en landen waarheen men niet of slechts moeizaam terug kan keren.

·Geen vluchtelingen op straat die al jaren lang door de gemeenten opgevangen zijn geweest, zeker niet als zij kinderen hebben.
·Ruimte voor specifiek gemeentelijk beleid ten aanzien van vluchtelingen die geïntegreerd zijn in de gemeente waar zij wonen.

Voor meer informatie kunt u bellen naar:

ASKV/Steunpunt Vluchtelingen Bas Baltus 020-6272408 PRIME Petra Schultz 070-3050415 / 06-22605845
Vluchtelingen in de Knel Rian Ederveen 040-2569517


---
Info over het ASKV/SV vindt u op: http://huizen.dds.nl/~askvsv tel 020 6272408 020 4205670 fax 020 4203208 postbank 7913334 tnv Stichting ASKV/SV
ROA- actie-website www.askv.nl/roa