FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: eindelijk CAO-resultaat in vleessector

FNV Bondgenoten: CAO-resultaat in vleessector

Vanochtend vroeg heeft FNV Bondgenoten een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO voor de Vleessector. De werknemers in de vleesverwerkende industrie krijgen 5% meer loon in 18 maanden. Ook zijn er afspraken gemaakt over de regulering van inleenkrachten. Dat was voor FNV Bondgenoten een belangrijk punt in de onderhandelingen. Dick van Gelswijk, FNV Bondgenotenbestuurder: 'dat is een heel belangrijk en bijzonder resultaat, de erkenningsregeling inleenbedrijven en de daaraan gekoppelde naleving'.

In het resultaat is overeen gekomen dat de werknemers in de Vleessector per 1 juli 2002 3% loonsverhoging krijgen. Per 1 januari 2003 krijgen ze daar 0.5% bij en per 1 juli 2003 nog eens 1,5%. De regeling inleenkrachten houdt in dat inleenbedrijven moeten de CAO naleven en de reguliere werkgevers alleen mogen inlenen bij bedrijven die verklaren de CAO te zullen naleven. Dick van Gelswijk: 'En dat is een klinkende overwinning. Eindelijk worden de inleenbedrijven ook gedwongen de CAO na te leven en we gaan het controleren ook. En wel op een manier dat de werkgever moet bewijzen dat hij de CAO juist en volledig naleeft. Als het vermoeden bestaat dat de werkgever de CAO op een of andere manier ontduikt, kunnen we dat aanmelden bij een commissie van werkgevers en werknemers. Die gaat het dan onderzoeken, waarbij de werkgever moet bewijzen of hij de CAO strikt heeft nageleefd. Kan hij dat niet, dan kan FNV Bondgenoten met die gegevens naar de rechter om naleving af te dwingen'.

Verder zijn er in het resultaat afspraken gemaakt over ouderenbeleid, Arbo en ziekteverzuim en werkdruk. Het onderhandelingsresultaat wordt vandaag aan de kaderleden en later deze week aan de leden voorgelegd. De CAO Vleessector geldt voor ongveer 15.000 werknemers.