Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 23-04-2002 Pieken auto-inbraak voorkomen
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-53224343

Breng auto-inbrekers niet in verleiding:
Niets er in... Niets er uit

LELYSTAD De politie gaat samen met Stichting Perspectief en het Veilig Op Straat (VOS)-team de komende maanden extra surveilleren op voornamelijk de parkeerplaatsen in en om de Gordiaan om een stijging van het aantal auto-inbraken te voorkomen. Uit politiecijfers blijkt namelijk dat er in de maanden april/mei in Lelystad meer in auto's wordt ingebroken dan gewoonlijk. De politie wil deze piek graag tegengaan.

Dit extra toezicht voert de politie Lelystad uit in samenwerking met de medewerkers van het VOS-project en de Stichting Perspectief. Automobilisten worden met een flyer achter de ruitenwisser erop gewezen geen kostbare spullen achter te laten in hun auto.

Voorkomen is beter dan genezen
Ook u kunt een bijdrage leveren om het aantal auto-inbraken te laten dalen en daarmee Lelystad een stukje veiliger te maken. Hieronder vindt u een aantal tips die helpen voorkomen dat uw auto leeggeroofd of gestolen wordt.

Tips om inbraak in uw auto te voorkomen:

· Haal altijd de autoradio uit de slede. Neem de radio mee; verstop hem niet in de auto.

· Laat nooit kostbaarheden, zoals telefoon, zonnebril, CD's, tas, laptop, autopapieren, geld, creditcards en dergelijke in uw wagen achter. Verstop ze ook niet, maar neem ze mee.

· Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet desnoods het dashboardkastje open.

· Radardetectoren zijn geliefd. Houd ze uit het zicht! Vergeet niet de zuignapjes van uw ruit te halen.

· Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.

· Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Aangetoond is, dat hier minder vaak wordt ingebroken.
· Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af. Dat maakt nieuwsgierig.

· Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter. Registreer merk en typenummer (en vooral het serienummer) van uw autoradio, cassetterecorder, CD-speler, speakers, autotelefoon en andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u bij aangifte een goede omschrijving van uw eigendommen geven. Voor het merken van uw bezittingen kunt u uw postcode en huisnummer gebruiken. Bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar maken!

Tips om diefstal van uw auto te voorkomen:

· Neem altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al is het maar voor heel even, bijvoorbeeld bij het tanken of tijdens het naar binnen brengen van boodschappen.

· Sluit altijd de auto af.

· Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.

· Parkeer op goed verlichte plaatsen, zodat de auto in het zicht blijft.

Waarschuw de politie
Denkt u dat er ingebroken wordt in een auto? Omdat u bijvoorbeeld vreemde geluiden hoort of omdat u iemand wel heel geïnteresseerd ziet kijken naar geparkeerde auto's? Waarschuw dan meteen de politie. Zo kan zij meteen reageren, diefstallen voorkomen en eventuele inbrekers op heterdaad aanhouden.