Ten Hagen & Stam


Datum 23-apr-2002

Titel Bedrijfsleven slordig met ICT-investeringen
Onderwerp- gebied ICT Breed

Product / Event Congres

Bericht
Bedrijfsleven slordig met ICT-investeringen. Den Haag, 22 april 2001

Slechts 22 % van de ondernemingen met meer dan 250 werknemers maakt altijd een rendementsberekening voordat tot soms omvangrijke ICT-investeringen wordt overgegaan. Bij de kleinere bedrijven is dat percentage nog lager, 13 %. Van alle bedrijven zegt 22 % zelfs bijna nooit of nooit een rendementsberekening te maken bij ICT-investeringen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) en Intomart in opdracht van het vakblad Automatisering Gids. De meest gehanteerde methode is de klassieke terugverdientijd. Andere methoden om rendementen te berekenen worden niet of nauwelijks gebruikt. Nog geen 30 % van het Nederlandse bedrijfsleven formuleert doelstellingen om na te gaan of de met de ICT-investeringen beoogde resultaten ook werkelijk worden geboekt.

Matig tevreden
De uitkomsten van het onderzoek zijn dinsdag 22 april 2002 openbaar gemaakt op het Congres 2002 van Automatisering Gids. Uitgaven voor ICT leggen een toenemend beslag op de totale bedrijfsinvesteringen. Bij een derde van de ondernemingen is dat al meer dan 20 %. Ruim 10 % van de ondernemingen zegt overigens geen idee te hebben wat er precies aan ICT wordt uitgegeven
Slechts een derde van de ondervraagden zegt (erg) tevreden te zijn over de oplevering van automatiseringsprojecten. Problemen met leveranciers en moeilijkheden met het aanpassen van de eigen organisatie worden als de belangrijkste oorzaken van de onvrede aangemerkt. Veel gehoorde klachten zijn: gebrek aan kennis bij leveranciers, het niet voldoen aan functionele of technische specificaties en onduidelijkheid over de kosten van meerwerk.

Golfbaan
De invloed van informele contacten op het tot stand komen van ICT-investeringsbeslissingen blijkt verrassend groot. Aan de uit die bronnen afkomstige informatie wordt een hogere waarde toegekend dan aan de informatie van klanten, afnemers en researchinstellingen. Ook bij de uiteindelijke keuze voor een leverancier blijken informele contacten een aanzienlijke rol te spelen, zo blijkt uit het onderzoek.

Tweederde van de ondernemingen haalt wel eens of vaak een adviseur in huis, maar als het aankomt op beslissingen blijken ICT-consultants een bescheiden rol te spelen. De integratie van consultancy met ICT-dienstverleners doet volgens het bedrijfsleven afbreuk aan hun objectiviteit bij het verstrekken van adviezen. 80 % zegt dat subjectiviteit van de consultant tot problemen leidt.

Investeringsbedragen
Driekwart van het Nederlandse bedrijfsleven geeft aan de komende drie jaar minimaal hetzelfde bedrag aan ICT te zullen uitgeven als de afgelopen drie jaar (2001 16 miljard Euro). De afgelopen jaren werd door bedrijven vooral geïnvesteerd in kantoorautomatisering en transactieverwerkende systemen. De komende jaren zal het bedrijfsleven, volgens de onderzoeksresultaten, zijn ICT-investeringen verschuiven naar decision support systemen, management informatie systemen en kennismanagement. Er zijn daarbij opmerkelijke verschillen tussen de financiële- en de overige sectoren. Dat wordt veroorzaakt door het belang van transactieverwerkende systemen, veelal in de vorm van legacy-systemen, bij banken en verzekeraars.

Meer informatie over het onderzoek kan worden verkregen bij de redactie van Automatisering Gids. Hoofdredacteur Bas Linders 070 - 3046158