Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: stop stijging gemeentelijke woonlasten

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat de gemeentelijke woonlast (OZB, reinigingsheffing en rioolrecht) voor 2002 weer méér stijgt dan de algemene prijs- en loonstijging. Er doen zich vooral grote uitschieters voor naar boven (tot +36% ten opzichte van vorig jaar).

De stijging die al jaren achtereen aanhoudt, baart de Vereniging Eigen Huis grote zorgen in verband met de betaalbaarheid van het wonen. Op dit moment is een koopwoning al voor grote groepen in de samenleving onbereikbaar als gevolg van hoge huizenprijzen en bijkomende kosten. Een verdere stijging van de gemeentelijke woonlasten doet daar een schepje bovenop.

Een positieve ontwikkeling is dat veel gemeenten gebruik maken van de mogelijkheid om de OZB-tarieven van woningen en niet-woningen (bedrijfspanden e.d.) van elkaar te laten verschillen. Vereniging Eigen Huis heeft hiervoor gepleit in verband met de enorme stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren.

Alle gemeenten die hun woonlast dit jaar excessief laten stijgen, zullen door de Vereniging Eigen Huis om opheldering worden gevraagd. Daarbij zal vooral worden gelet op recidivisten, dat wil zeggen: gemeenten die hun inwoners meer jaren achtereen een forse stijging voorschotelen.

Amersfoort, 23 april 2002