Rijksuniversiteit Groningen

23 apr 2002

Nummer 57 23 april 2002

gemeentelijke woonlasten het het hoogst in abcoude en het het laagst in Oostburg

Gemeenten met hoge woonlasten hebben niet altijd meer te besteden

Noot voor de pers

Gemeenten met hoge woonlasten krijgen vaak minder geld uit het gemeentefonds. Veel dure gemeenten hebben daardoor minder te besteden dan goedkope gemeenten. Dit blijkt uit de Atlas van de lokale lasten 2002 van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Het coelo onderzoekt als enigee instituut jaarlijks de woonlasten in alle gemeenten, provincies en waterschappen.

Woonlasten De gemeentelijke woonlasten (ozb, rioolrecht en reinigingsheffing) stijgen dit jaar met 5,6 procent, ruim één procent meer dan de inflatie. De woonlasten dalen het meest (19 procent) in (Limmen (Noord-Holland; , Unu onderdeel van Castricum). De grootste stijger is (Groesbeek, (Gelderland): plus 35 procent. Het goedkoopst is Oostburg (Zeeland) met 334 en het duurst Abcoude (Noord-Holland) met 975. Het gemiddelde ligt op 587. Nemen we Met ookde waterschapslasten meegerekend, danzijn de woonlasten het laagst op Ameland: 537., Dwaarvan gaat 366 naar de gemeente gaat en 171 naar het waterschap Fryslân. De duurste plek om te wonen is Rozendaal (Gelderland). Een gemiddeld huishouden betaalt daar 1203 per jaar,, waarvan 972 aan de gemeente en 231 aan het waterschap Rijn en IJssel.

Netto woonlasten

Gemeenten met hoge woonlasten hebben niet altijd meer te besteden dan goedkope gemeenten. Dat komt doordat gemeenten met relatief duur onroerend goed naar verhouding meer worden gekort op hun algemene uitkering. Gemeenten met duur onroerend goed moeten dus meer belasting innen om evenveel voorzieningen te bieden als gemeenten met goedkoop onroerend goed. De algemene uitkering, die gemeenten van het Rijk ontvangen, dekt gemiddeld ongeveer eenderde van de gemeentelijke uitgaven, de eigen belastingen en heffingen dekken circa 17 procent. De zogeheten netto woonlasten laten zien hoeveel een gemeente per huishouden van de woonlasten overhoudt. De netto woonlasten zijn gelijk aan de bruto woonlasten (wat de burger betaalt) minus de korting op de algemene uitkering.

De netto woonlasten zijn het laagst in Putten (Gld, 91) en Laren (NH, 114). Dit laatste is opvallend, omdat de bruto woonlasten in Laren tot de hoogste van het land behoren ( 779). Doordat huizen in Laren erg duur zijn, vloeit er na de korting op de algemene uitkering maar een klein deel van de bruto woonlasten in de gemeentekas. De hoogste netto woonlasten heeft Boskoop (ZH, 597), een gemeente die in een gebied ligt met een zwakke bodem, hetgeen hoge kosten met zich meebrengt. In theorie worden gemeenten voor dergelijke kostenposten gecompenseerd, maar een dergelijke compensatie is niet altijd perfect. Dat is één van de redenen dat gemeenten eigen belastingen nodig hebben. Een andere reden is dat zij door meer of minder belasting te innen hun voorzieningenniveau kunnen variëren. Van gemeenten met hoge netto woonlasten die geen bijzondere kosten hebben mag dan ook worden verwacht dat zij hun burgers meer voorzieningen bieden dan andere gemeenten. Wanneer dat niet zo is, wordt er inefficiënt gewerkt.

Café

Nieuw in de coelo-Atlas zijn de gemeentelijke lasten voor een voorbeeldbedrijf. Er is gekozen voor een café-restaurant, omdat een dergelijk bedrijf in alle gemeenten voorkomt. Gemiddeld kosten ozb, rioolrecht en precario een dergelijk bedrijf 2.682 per jaar. In Wester-Koggenland (NH) is dit 681 en in Boskoop (ZH) 7.910.

Zie het origineel http://www.rug.nl/cis/journ/a...002/057atlas1.htm .


Noot voor de pers


* Meer informatie: dr. Maarten Allers, tel (050) 363 37 45 of drs. Sandra Schrantee, tel (050) 363 37 66. E -mail: coelo@eco.rug.nl.
* Op het internetadres www.coelo.nl zijn vanaf 23 april kaarten en de belastingtarieven van alle gemeenten te vinden.
* M.A. Allers, S. Schrantee, E. Gerritsen & I. Düs, Atlas van de lokale lasten 2002, coelo, Groningen, ISBN 90 76276 19 6 (44 kaarten, 120 blz.). Bestellen via tel (050) 363 70 18 of www.coelo.nl .