Ingezonden persbericht


Samsung Electronics behaalt omzet van EUR 8,6 miljard en nettowinst van EUR 1,6 miljard

Samsung Electronics boekt goede resultaten in eerste kwartaal 2002

Rijswijk, 22 april 2002 - Samsung Electronics, de grootste werkmaatschappij van de Koreaanse Samsung Group, heeft in het eerste kwartaal van 2002 een omzet gerealiseerd van ¤ 8,6 miljard en een bedrijfsresultaat van ¤ 1,8 miljard. De winst vóór belastingen bedraagt ¤ 2,1 miljard, de nettowinst ¤ 1,6 miljard. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2001 nam de omzet van Samsung Electronics in het eerste kwartaal met 17% toe. In dezelfde periode vloog de winst omhoog met 764%.

De voornaamste business units van Samsung Electronics groeiden in het eerste kwartaal van 2002 en waren bovendien winstgevend. De goede resultaten van Samsung Electronics zijn mede veroorzaakt door het relatief hoge bedrijfsresultaat van ¤ 0,9 miljard van de business unit Device Solution Network (halfgeleiders), die zich herstelde van een langdurige inzinking. De business unit Telecommunication Network zette het opmerkelijke herstel van vorig jaar voort: met een stabiele groei bereikte zij een bedrijfsresultaat van ¤ 0,7 miljard. Het bedrijfsresultaat van de business unit Digital Media Network, die onder andere DVD-spelers, computers en digitale televisies levert, bedraagt ¤ 0,2 miljard. Het bedrijfsresultaat van de business unit Digital Appliance Network, die koelkasten, airconditioners, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten in haar portefeuille heeft, komt in totaal op ¤ 86 miljoen uit.

Wereldwijd is Samsung Electronics toonaangevend in digitale convergentie. Onderverdeeld naar de verschillende business units van Samsung zijn de resultaten als volgt: Device Solution Network behaalde een omzet van ¤ 2,6 miljard; Telecommunication Network ¤ 2,5 miljard; Digital Media Network ¤ 2,3 miljard; Digital Appliance Network ¤ 0,8 miljard. Andere onderdelen uit deze categorie, waaronder enkele nieuwe productlijnen vallen, noteerden een gezamenlijke omzet van ¤ 0,4 miljard.
In het eerste kwartaal van 2002 zorgde Device Solution Network voor 29,9% van de totale omzet van Samsung Electronics; gevolgd door Telecommunication Network met 29,6%. Digital Media Network nam 26,8% van de omzet voor haar rekening, terwijl Digital Appliance Network voor 9,3% van de omzet zorgde.

Samsung Electronics schrijft de goede resultaten aan meerdere factoren toe. Zo is de prijsdaling van geheugenchips van vorig jaar inmiddels tenietgedaan: de prijzen hebben zich weer hersteld. Daarnaast heeft Samsung Electronics een flinke groei in NAND flash memory chips gerealiseerd en kan zij de vraag naar LCD-schermen zelfs niet bijbenen. Bovendien zijn de omzet en het marktaandeel van de mobiele telefoons van Samsng wereldwijd gestegen.
Samsung Electronics heeft het grootste marktaandeel in LCD-monitoren ter wereld en is de op een na grootste leveranciers van DVD-spelers.

Ook de fiscale indicatoren van Samsung Electronics stemmen tot tevredenheid. De totale activa stegen met ¤ 1,5 miljard, terwijl de ratio tussen schulden en vermogen is teruggebracht naar 36%.

Samsung Electronics heeft op 19 april aangekondigd dat zij in nieuwe productiefaciliteiten voor halfgeleiders en LCD-schermen ¤ 0,9 miljard wil investeren. Deze investeringen weerspiegelen de positieve ommezwaai in de halfgeleidersector.
Samsung Electronics
Samsung Electronics is met 64.000 medewerkers gevestigd in 47 landen en behaalde over 2001 een totale omzet van
¤ 28 miljard. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips, TFT-LCD-schermen, mobiele telefoons, monitoren en videorecorders. Samsung Electronics bestaat uit vier business units: Digital Media Network, Device Solution Network, Telecommunication Network and Digital Appliance Network. In de Benelux is Samsung actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk, Rotterdam, Waalwijk, Zeist en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Benelux. Voor meer informatie over Samsung: www.samsung.nl