Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

23 april 2002

NAJK zwaar teleurgesteld over compromis vestigingssteun

Demissionair minister Brinkhorst heeft met de Tweede Kamer een compromis over vestigingssteun gesloten. Bedrijfsopvolgers krijgen 1.900 Euro voor het opstellen van een bedrijfsplan. Een kleine groep van 250 innovatieve starters ontvangt 20.000 Euro. Het NAJK is zwaar teleurgesteld.

In december vorig jaar nam de Kamer, onder leiding van SGP-voorman Bas van der Vlies, nog een amendement aan over steun aan jonge boeren. Voor iedere bedrijfsopvolger met een perspectiefvol bedrijf zou 7.500 Euro ter beschikking staan. Brinkhorst weigerde dit amendement echter uit te voeren en kwam met een eigen voorstel: 1.500 Euro voor een bedrijfsplan en 25.000 Euro voor vernieuwers. Dat ging SGP, CDA, VVD en Christen Unie te ver. Maar met dit compromis gingen de partijen wel accoord. Wel wil de Kamer de regeling aan het eind van het jaar evalueren.

Het NAJK vindt dat dit compromis geen zoden aan de dijk zet voor opvolgers. ''Hopelijk wil het volgende kabinet de problematiek rond bedrijfsovername wel serieus aanpakken,'' zegt voorzitter Jehan Bouma.