Nieuw-Vlaamse Alliantie

Open brief van Ronduit N-VA! aan de voorzitter van het Vlaams Parlement, de heer Norbert De Batselier (23/04/02)

Morgen is u de twijfelachtige eer beschoren een notoir lid van de koninklijke familie in uw en ons parlement te ontvangen. Het heeft prins Laurent van België namelijk behaagd de Vlaamse volksvertegenwoordiging te onderhouden over het `Belgisch Watermanifest en het Wereldwatercontract'. Hij deed dat reeds eerder in het Waalse parlement. Daar werd monseigneur met de gepaste honneurs ontvangen en uitgebreid ingeleid. Achteraf hebben de leden beleefd en, tegen alle Waalse tradities in, op onderdanige wijze met de zichzelf uitnodigende gast nagekaart.

Aanvankelijk, mijnheer de voorzitter, lag het in uw bedoeling om ook hier een zelfde scenario te volgen maar dat gaat niet door. Wij weten dat Vlamingen niets tegen koning en koningin hebben, ook niet tegen kroonprins, kind en kraai. Zelfs Laurent is welkom maar... met mate, zo blijkt. Want er leeft bij de Vlaamse volksvertegenwoordiging weinig enthousiasme voor zijn komst. Monseigneur mag zijn toespraak houden, maar daarmee is de kous af. Achteraf geen debat, geen poeha, geen vertoning. Er werd de Vlaamse parlementsleden zelfs geen verplichting tot aanwezigheid opgelegd. Waardoor u zich kunt afvragen of het wel een goede zaak was om in te gaan op de vraag van de prins om hier een toespraak te houden. Wij denken het niet.

Mijnheer de voorzitter, u weet dat Vlaanderen niet zit te wachten op de mening van prins Laurent. Het amusementsgehalte van die man ligt zo hoog dat het lachwekkend is hem over serieuze dingen - die waterverdragen toch zijn - te laten spreken. Bovendien, en ook dat weet u, groeit de groep Vlamingen die kritisch tegenover het koningshuis staat sterk aan. Dat zeggen niet wij die ronduit! voor de republiek zijn, maar een recente opiniepeiling in La Libre Belgique. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen de bereidheid groeit om over de rol van de monarchie een vrijmoedig en fundamenteel debat te houden.

Mijnheer de voorzitter, mogen wij u een suggestie doen? Roep eens een Rondetafel over de rol van de monarchie samen. Dat zal uw reputatie van politicus die graag sienjalen uitstuurt beslist ten goede komen! Als jonge garde van de Nieuw-Vlaamse Alliantie willen wij daar zeker bij aanwezig zijn.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Koen Vaneecke, secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen Vaneecke
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: koen.vaneecke@n--va.be
Url: www.ronduitnva.be