Katholieke Universiteit Nijmegen

Studenten hebben nauwelijks beeld van onderzoekswerk Rechtenfaculteit start voorlichting over promoveren De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Nijmegen start in mei 2002 een voorlichtingscampagne over promoveren. Via een website, folders en brochures krijgen studenten informatie over het werk als junior-onderzoeker aan de rechtenfaculteit. Het doel van de voorlichting is om studenten met interesse in een loopbaan in de wetenschap te wijzen op de mogelijkheid om te promoveren.

Uit gesprekken met junior-onderzoekers (voorheen: aio´s/oio´s) en studenten blijkt dat veel studenten eigenlijk geen beeld hebben van het werken als junior-onderzoeker: "Tijdens de studie horen studenten weinig over de mogelijkheid om te promoveren. De meeste studenten zien het dan ook niet als een optie. De enkele studenten die wel een beeld hebben, vinden het meestal geen boeiende baan en denken dat je de hele dag alleen in je kamer zit." Junior-onderzoekers geven echter zelf aan, dat het werk vaak interessanter is dan studenten denken. Want als junior-onderzoeker verricht je wetenschappelijk onderzoek op hoog niveau, kun je een juridisch onderwerp tot op de bodem uitzoeken en krijg je de kans je te ontwikkelen tot een deskundige op het onderzoeksgebied. Vrijheid, ruimte en onafhankelijkheid zijn bijzondere kenmerken van de functie. Bovendien doe je als junior-onderzoeker meer dan onderzoek alleen: kenmerkend voor de Nijmeegse rechtenfaculteit is immers, dat junior-onderzoekers ook onderwijs verzorgen. Het is dus een afwisselende en boeiende baan voor afgestudeerden met interesse in een verdere verdieping van hun kennis en diepgaand onderzoek dat het analytisch vermogen aanspreekt. De faculteit benadrukt daarom in de voorlichting dat gemotiveerde studenten een baan als junior-onderzoeker kunnen overwegen als zij een bewuste keuze voor de wetenschap willen maken.

Geschikte kandidaten
De website is te bezoeken vanaf www.jur.kun.nl door te klikken op `informatie over promoveren'. Via de website kunnen belangstellenden een brochure aanvragen. In deze brochure staat uitgebreide informatie over onder meer het werk van een junior-onderzoeker en het onderzoek aan de faculteit. Om een goede indruk te geven van hoe junior-onderzoekers hun werk ervaren, komen zij in de folder en brochure over hun baan aan het woord.
23-4-2002


* zie informatie op site faculteit