---

Ministerie van Defensie



---

foto: Cadeau voor Nederlandse tolk Kaboel (KL-voorlichting ISAF)

Met Nederlandse hulp opgeknapte school Kaboel geopend

23-04-2002

Nadat in district 8 in Kaboel vorige maand al twee met Nederlandse hulp opgeknapte scholen in gebruik genomen werden, opende gisteren (22 april) een school in district 12 haar deuren na een "Nederlandse opknapbeurt". Nederlandse CIMIC-officieren (CIMIC = civiel militaire coöperatie) hebben er in de afgelopen weken voor gezorgd dat een lokale Afghaanse aannemer de school kon opknappen: nieuwe verf, een dakreparatie en het plaatsen van ramen en deuren. Door een ander lokaal bedrijf werden schoolbankjes gemaakt. Nederlandse genisten zorgden voor het maken en plaatsen van basketbaldoelen op het schoolplein. De school is weer klaar voor de klassen: 's ochtends de jongens, 's middags de meisjes.

Voor de Nederlandse militairen van de ISAF-veiligheidsmacht vormde de feestelijke opening van de school een waar genoegen. Het zien van blije kinderen, die weer in leefbare leslokalen lessen kunnen volgen, blijft bijzonder. De dankbaarheid die uitgestraald wordt door de kinderen en de leraren is geweldig. Na al die jaren van oorlog is de behoefte om naar school te gaan in Kaboel erg groot. Leerlingen van alle leeftijden komen in groten getale naar school om toch onderwijs te krijgen dat ze al heel lang niet gehad hebben.

In de door de Nederlandse militairen gecontroleerde districten 8, 12 en Bagrami zijn nu drie scholen weer open; twee in district 8 en één in district 12. In district Bagrami staan twee schoolprojecten in de planning. Waarschijnlijk komt deze week ook de toestemming en het geld om deze projecten te beginnen. Helaas kunnen de CIMIC-mensen van het huidige ISAF-detachement van de Koninklijke Landmacht niet meer meemaken dat ook deze projecten opgeleverd worden in verband met de aanstaande aflossing. En dus waren er mooie woorden en cadeau's, bijvoorbeeld voor de Nederlandse tolk Fariba Boender. (foto's: KL-voorlichting ISAF)
foto: Schoolbanken in opgeknapte school Kaboel (KL-voorlichting ISAF)