Ingezonden persbericht

Utrecht, 23 april 2002
Referentie: verkiezingspersbericht nr. 2

Persbericht

Politieke partijen tegen risicoselectie of hogere premies voor mensen met handicap of chronische ziekte

Alle partijen stellen in hun verkiezingsprogramma's dat veranderingen in de zorg en het zorgstelsel noodzakelijk zijn. Dit blijkt uit de analyse van verkiezingsprogramma's '(G)Een van de acht' van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de Federatie van Ouderverenigingen. Wat de positie wordt van mensen met een handicap of chronische ziekte, laat men echter open. De CG-Raad en de FvO hebben daarom de partijen de vraag voorgelegd hoe zij willen voorkomen dat mensen met een handicap of chronische ziekte slachtoffer worden van de commercie. Bij de politieke partijen is er een zeer breed gedragen opvatting dat de acceptatieplicht wettelijk geregeld wordt omdat zelfregulering door verzekeraars niet voldoet.

De VVD pleit voor wettelijk geregelde acceptatieplicht. Via wetgeving moet geregeld worden dat een verzekeraar de basisverzekering tegen eenieder voor dezelfde premie aanbiedt. Geen risicoselectie meer of hogere premies voor ouderen en mensen met een handicap of chronische ziekte. De SGP stelt dat zelfregulering door verzekeraars onvoldoende is. De uitgangspunten solidariteit en acceptatieplicht moeten via wetgeving gegarandeerd worden. De SP wil een breed ziektekostenstelsel met een volledige acceptatieplicht en ook met premies onafhankelijk van het risico van ziekte. Er is geen plaats voor zelfregulering; wetgeving is nodig. GroenLinks antwoordt dat men voor de zorg uit het basispakket commercie eenvoudigweg niet toe wil staan. De prikkel om aan risicoselectie te gaan doen moet worden weggenomen.

In de plannen van het CDA blijft, de volksverzekering voor langdurige zorg, ook in de toekomst bestaan. De zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de standaardpolis die gelijkwaardig is aan het huidige ziekenfondspakket.

D66, PvdA, ChristenUnie, Lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland hebben niet gereageerd op de vraag van CG-Raad en FvO.

De CG-Raad en FvO zullen voorafgaand aan de verkiezingen de politieke partijen wekelijks vragen voorleggen over hun beleidsvoornemens. De complete antwoorden zijn te vinden op de websites van FvO en CG-Raad (www.cg-raad.nl/verkiezingen).

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht